Председателят на парламента Цвета Караянчева връчи наградата в категорията "Изборът на българите" в рамките на четвъртите годишни награди в туризма-2019 на Историческия парк село Неофит Рилски.

Призовете в 16 професионални и творчески категории на конкурса бяха определени чрез онлайн вот. Над 100 фирми, общини и медии участваха в надпреварата.

Председателят на парламента посочи по време на церемонията, че българските туристи са се научили да пътуват в чужбина, открили са интересни забележителности, но изтъкна, че хубавото е, че се връщат в България и стават все по-взискателни и все по-информирани. Караянчева оцени усилията на Министерството на туризма да превърне България в четиригодишна дестинация.

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи наградата в категория "Туристическа дестинация" на местността Рупите. Най-харесвана за морски туризъм е община Варна, а за планински туризъм - община Самоков.

Останалите победители в конкурса >>

По време на откриването на церемонията министър Ангелкова отчете, че отиващата си година е била изпълнена с много трудности и предизвикателства не само заради международната конкуренция, но и заради фалита на един от най-големите международни туроператори, но отчете, че има над 34 на сто ръст на международните туристи и над 31 на сто ръст на приходите от този туризъм.
Ангелкова цитира мисълта, че светът е една голяма книга и който не пътува, е прочел само една страница от нея и пожела на всички да пътуват и да прочетат цялата книга.

Сред гостите на церемонията бяха председателят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев, министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на младежта и спорта Красен Кралев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, дипломати, легендите на българския спорт Йордан Йовчев и Кубрат Пулев, които са се включили в инициативата на министерството за популяризиране на България.