Уикендът наближава, е с него и възможността за пътешествия. Източните Родопи са един от най-добрия за посещение през събота и неделя край - тук на малко място са събрани множество интересни обекти - Перперикон, Каменните гъби, Завоят на река Арда, пещера Утробата, Дяволският мост, Дяволският каньон и много други.

Днес обаче ще обърнем специално място на крепостта Моняк, отстояща на едва 12 километра от град Кърджали.

Вижте как изглежда Моняк >> >> >>

Разположена на висок скалист, крепостта много често се е оказвала голяма хапка дори и за най-кръвожадните армии.

Външната крепостна стена опасва хълма плътно от север, като днес може да се види сравнително запазена средновековна защитна кула с височина от 7.80 м. Дължината на стената е над 200 метра, като тя се слива с опасания от високи отвесни скали хълм.

Разкопките разкриват няколко сгради – една с квадратен план е разположена във вътрешността на цитаделата. Приземният етаж е вкопан в скалите и вероятно е служил за водохранилище.

Една представителна сграда е разположена на запад под цитаделата. Тя е била на поне два етажа. Долният е вкопан в скалата. Стените му са измазани с хоросан. Четири квадратни стълба носят горния етаж, чийто под е наравно със скалите.

Първата информация за Моняк датира от XII-XIII век - крепостта е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Продром“, намиращ се в Кърджали.

След смъртта на Балдуин I във Велико Търново, в Моняк е коронясан за втори и последен император на Латинската империя неговия брат Анри Фландърски.

Всъщност тронът е даден на Анри в Картополис при Родосто, когато събралите се там барони го признават за регент на империята на брат му. Официалната церемония пък е направена на 20 август 1206 г. в Света София в Константинопол

През по-голямата част от управлението си Анри се доказва като заклет враг на българите и води множество успешни войни срещу тях. Няколко години преди смъртта си Анри сключва брак с дъщерята на Калоян – принцеса Мария. Предполага се, че именно Мария е отровила последния латински император.

Факт е обаче, че Моняк впечатлява най-вече със своята гледка - от върха на крепостта се открива невероятна панорама към язовир Студен кладенец, Кърджали и Източните Родопи.

От Моняк виждаме още и най-дългия въжен мост на Балканския полуостров.

Мостът е пешеходен и е дълъг 260 метра. Той е изграден на един от най-тесните участъци на язовир Студен кладенец и е единствената връзка на село Лисиците със света.

Ако решите да минете по моста, то ще видите, че от него Моняк изглежда като кадър от уестърн филм.

Що се отнася до село Лисиците, то е бленуван рай за хората, търсещи спокойствието - тук няма автомобили и пътища, а улиците са пътеки, криволичещи между каменните зидове на къщите, в които вече почти не живеят хора - постоянните жители на селото са около 15 души.

Ако посетите селото, спокойно може да се почувствате като във филм, където свободно пасящи коне препускат на фона на величествени скали и средновековни крепости.

В района на Моняк може да видите още и средновековната крепост „Вишеград“, скалното образование Каменната сватба, а ако имате лодка или кану, може да посетите Островът на Муфлоните, където необезпокоявано живеят десетки, а може би стотици сърни.