По традиция всяка година в първата събота от Великия пост църквата отбелязва Тодоровден. Празникът е имен ден на над 130 000 българи, но и повод за провеждане на традиционните атрактивни конни надбягвания - кушии.

На Тодоровден (наричан още Конски Великден) гривите и опашките на конете се сплитат и украсяват рано сутринта. Жените месят обредни хлябове, които раздават за здраве, като отделят и за конете. След това е време за кушията. Победителят и неговият кон получават награди, а след това обикалят из селото или града, за да поздравят всички за празника.

За разлика от миналата година, когато повечето събития за Тодоровден бяха отменени заради пандемията, тази година на много места в страната кушии ще има. Ето къде можете да наблюдавате състезанията тази събота, 12 март (някои от събитията започват от петък, 11 март):

Златоград

Традиционните кушии за Тодоровден ще се разиграят в Етнографския комплекс в Златоград. По калдъръмите в Стария град на 12 март ще преминат надбягвания с коне, магарета и мулета, превръщайки се в туристическа атракция за очакваните стотици гости и туристи.

Кушиите ще започнат от 11:00 часа в Етнографския комплекс. Публиката и гостите на надбягванията ще бъдат почерпени с вино. Празничната програма е с участието на фолклорни състави и изпълнители от читалище "Просвета" в Златоград.

Добрич

С конен турнир и разходка с пони за децата в Добричката община ще бъде отбелязан Тодоровден. Състезанието под патронажа на общината, която ще събере жокеите на конната база в село Малка Смолница. Надпреварата ще бъде в три паркура с различна височина на препятствията. Стартът на празничния 12 март ще бъде даден в 11:00 часа от най-малкия участник, който ще се регистрира за турнира. На Тодоровден децата в Малка Смолница ще могат да яхнат пони.

Шумен

С традиционен парад на коне и жокеи шуменските клубове по конен спорт "Кабиюк", "Шумен" и "Шумен 2010" ще отбележат Тодоровден в навечерието на празника.

Конното шествие ще се проведе на 11 март (петък). То ще тръгне в 16:30 часа от базата на Хиподрума, ще премине през кръстовището на кооперативния пазар, ще продължи по пл. "България" и по бул. "Славянски" и ще завърши пред сградата на Община Шумен.

В деня на празника на Тодоровден, 12 март (събота) от 10:00 часа на Хиподрума ще започне програмата по прескачане на препятствия.

Снимка: iStock by Getty Images

Село Бачево (Разлог)

Тодоровден е празник на разложкото село Бачево. Празникът е изключително популярен с конските кушии в населеното място, които представляват интерес както за местните жители, така и за много туристи.

Мероприятието ще започне с литургия в храм "Свети Димитър" и ще завърши с празничен концерт. Тържественото откриване на празничния ден е в 10.00 ч. в центъра на с. Бачево.

Програма за празника:

  1. Света литургия в храм "Св. Димитър" - 8:00 часа;
  2. Тържествено откриване - 10:00 часа в центъра на селото;
  3. Водосвет за здраве и берекет;
  4. Ритуал по захранване на конете;
  5. Провеждане на традиционните кушии и надтегляне с коне - 11:00 часа в местността "Власовица"
  6. Награждаване на победителите - 15:00 часа;
  7. Празничен концерт в центъра на селото с участието на:

- Самодейците на НЧ "Самообразование 1928 г." 16:00 часа;

- Специален гост на празничната програма - певицата Боряна Карпузова.

Кула

С традиционните конски кушии ще отбележат Тодоровден в град Кула. Събитието ще се състои в местността Марковище от 10:30 ч. в събота, като в него ще се включат не само коне, но и магарета и впрягове с каруци. Организатори са Община Кула и Народно читалище "Просвета 1882" - гр. Кула.

Очаква се в надбягванията да се включат участници не само от Кула, но и от съседните села Големаново, Старопатица, Тополовец и Цар Петрово, където този празник и кушиите са тачени. В минали години в състезанията са взимали участие и от съседните общини Грамада, и Бойница, допълват организаторите.

Варна

Университетската ботаническа градина "Екопарк Варна" продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма.

Откриването на празника ще започне в 11 часа на 12 март и ще бъде последвано от водосвет за здраве. Програмата включва конкурс за най-красив конски впряг, томбола с награди и традиционната кушия с коне. И тази година в празника ще се включи сдружение за исторически възстановки "Чигот", които ще демонстрират на гостите на "Екопарк Варна" стрелба с лък и автентични бойни техники.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо и със сарачеството - един от най-старите занаяти за изработване на конски седла, сбруи, ремъци и други от дебела обработена кожа.

Арбанаси

В Арбанаси ще отпразнуват Тодоровден в събота от 11:30 ч. на централния площад, когато започва традиционният Парад на конете, след който е и конкурсът за най-гиздав кон. В парада ще участват 20 коня, яздени от жокеи на ККС "Калоян-92".

За доброто настроение на участници и гости в празника ще се погрижат Духовият оркестър на Община Велико Търново и младите таланти на ДЕС "Румина" при Военен клуб - Велико Търново.

Павликени

Тодоровден се отбелязва в няколко павликенски села - Бутово, Върбовка и Недан, където се организират кушии и надбягвания с атрактивни награди. Във Върбовка празненствата започват в събота от 10 ч., а в Бутово - от 11 ч.

Лясково

Кушии и празненства по случай Тодоровден ще има в три лясковски села Добри дял, Козаревец и Джулюница, съответно от 10.00, 11.00 и 12.00 часа.