Едва ли има човек, който да не иска да посети Париж. Да се разходи в музеите и галериите му и да види Айфеловата кула. А защо не и екскурзия до Рим - град, който смело може да се нарече културната и дори кулинарната столица на Европа. А може би искате да пътувате до по-екзотична дестинация, като Виетнам или Тайланд?

В днешно време това е повече от постижимо. Билети до големите европейски столици могат да се намерят на почти символични цени. Дори пътуването в Източна Азия е лесно постижимо, стига да имате повече желание и организация. Има обаче един проблем и той не е свързан с парите за полета и престоя.

Когато отидете в Италия, ще искате не само да разглеждате галерии и катедрали, но и да опитате местната кухня. Още в този момент ще се появи труднопреодолимата езикова бариера. Около 30% процента от населението на страната има някакви познания по английски, но езикът се владее на добро ниво от едва 13% от италианците.

Ситуацията не е по-различна във Франция и е доста, доста по-лоша в съседна Турция или далечен Тайланд.

Всъщност, английският е говорим на задоволително ниво от мнозинството от хората в Германия, Скандинавските страни и Източна Европа. За мнозинството от населението на света, той е непонятен.

Но е напълно вероятно вашите познания да са на такова ниво, че при комуникация с малко разбиращите италианци и французи да настане още по-голямо объркване. А може и английският да не ви е сила.

Ще попитате, какво е значението на езиковата бариера, след като може да си поръчате в ресторант с посочване по менюто? Е, първо - там не винаги има картинки. И второ, за да е пълноценна екскурзията ви в чужбина ще искате да се разходите в избраните от вас градове, да пазарувате в магазин, може би да пътувате в метро или с градски транспорт. Може да ви се наложи да поискате напътствие от местните или помощ при избора на сувенир. Не само в Турция, но и в доста от азиатските страни е възможно да се сблъскате и с пазаренето за някои стоки.

Ако има езикова бариера, то при всяка една от тези ситуации има риск нещо да се обърка. И това е само върха на айсберга.

Например, вие може да искате не просто да посочите нещо в менюто, а да попитате дали има млечен продукт в избраното ястие, защото сте алергичен. Всъщност най-елементарни неща от ежедневието ви могат да се превърнат в трудни за решение проблеми. Ситуацията става още по-взривоопасна, ако сте на екскурзия в чужбина със своите деца.

Решение обаче има.

Снимка: Vasco Electronics

Най-хитрата джаджа за пътешественици

Представете си да се пазарите на пазара в Одрин като местен, да питате французин за напътствия до катедралата Сакре Кьор в Париж или да знаете съдържанието на неаполитанската си пица до най-малката подробност.

Представете си, че знаете говоримо 76 езика, а писмено - над 90. Всяка казана от отсрещният човек дума ще ви е ясна. Всяко изречение и разговор ще ви бъдат понятни. Надписите по стените, в магазините и където и да е било ще разкриват своето значение. Всичко това е възможно без да сте посветили и един час на ученето на тези езици.

Тайната зад тези феноменални възможности се нарича Vasco Translator V4. Задвижван от мощен изкуствен интелект, това е най-хитрата джаджа, която може да носите със себе си при пътуване или екскурзия в чужбина.

Снимка: Vasco

Какво точно е Vasco Translator V4?

Vasco Translator V4 идва със стилно тяло, подобно на смартфон. Екранът е 5-инчов, а здравината му е доста по-добра от тази на редица телефони. За по-голямо удобство отстрани имате и физически бутони.

Защита от падане върху твърда повърхност, надраскване, водоустойчивост - Vasco Translator V4 ще е верен спътник дори на екстремното ви приключение.

Инженерите са обърнали съществено внимание на микрофоните, които улавят прецизно звука. Те се справят и в шумни среди, като гари и пазари, отделяйки казаното от събеседника ви от фоновия шум или говора на тълпата. Високоговорителите са доста мощни и силата им от 99 децибела означава, че събеседника ви ще чуе превода, дори да сте в най-натоварената част на Делхи.

Благодарение на своята камера и изкуственият интелект устройството превежда по снимка на 108 езика. С фото преводача може да превеждате не просто знаци, менюта и надписи, а цели документи.

Снимка: Vasco Electronics

Тайната на успеха на джаджата обаче е функцията Гласов преводач. Когато активирате приложението е достатъчно да задържите микрофона, когато говорите вие или събеседника ви. След пускането казаното ще бъде преведено на избрания от вас език. Още по-добре - изкуственият интелект изговаря превода с интонацията на местен жител.

Гласовият преводач работи с общо 76 езика - от френски и италиански, през китайски и каталунски, та до по-екзотичните амхарски (езикът в Етиопия), кхмерски (езикът в Камбоджа) или Непалски.

Това прави Vasco Translator V4 исключително полезен, ако планирате да отидете, където и да е било в Азия или Африка. Устройството на практика може да спаси живота ви, защото местните обикновено не знаят английски, камо ли български.

Друга добра новина е, че устройството се зарежда с Type-C порт, което значи повече място в багажа, защото няма да носите множество различни зарядни.

Функциите не свършват дотук. Преобразуване на текст в реч или на реч в текст, групов чат с чужденци и дори учител по чужди езици - тава са част от приложенията на Vasco Translator V4.

Още една добра новина, устройството идва с вградена SIM карта. Тя осигурява безплатен интернет за цял живот за преводи в почти 200 страни - на практика в целия свят. Така няма да ви се налага и да търсите Wi-Fi сигнал или да се притеснявате за цената на роуминга.

Vasco Translator V4 предоставя най-точните резултати, благодарение на своите 11 алгоритъма за превод.

Чрез тях устройството постига 96% точност на превода при проведени независими тестове - по-висока от тази на професионални преводачи. Алгоритмите се допълват взаимно, за да предложат най-добрия превод.

Можете да си представите, че преводът от английски на испански ще бъде лесен, но помислете за превод на по-малко популярни езици, като японски или мандарин — става все по-трудно, нали? Благодарение на Vasco Translator V4 можете да получите точни преводи дори за тези трудни езици.

Създателите са искали да гарантират, че комуникацията ви с чужденците ще премине гладко и без никакви неразбирателства.

Снимка: Vasco Electronics

Примери от първо лице

Къде може да ви помогне Vasco Translator V4? Няколко примера от реалния живот разкриват всичко, което трябва да знаете.

Вие сте на почивка в Рим, но приятелката ви има непоносимост към лактоза. Междувременно всеки знае, че добрите ресторанти обикновено не са тези, разположени най-централно, а малките семейни заведения с традиции. Именно там обаче менютата не винаги са преведени на английски. Вадите Vasco Translator V4 и разбирате всичко за храните в менюто. Ако нещо не е ясно, влизате в Гласовият преводач и питате на чист български може ли ризотото да е без масло, а със зехтин вместо това. За секунди преводачът е изговорил това изречение на италиански. Така ще може да се насладите на една приятна и романтична вечеря.

Снимка: iStock by Getty Images

Прехвърляме се в Капалъ Чарши. Може би най-стария и със сигурност най-култов истанбулски пазар. Лабиринтите му крият над 4000 магазина, а твърдите цени са несъществуващо понятие. Там е царството на пазарлъка.

Вадите своя Vasco Translator V4 и директно искате отстъпка на български. Този шал не струва повече от 40 лири! Задържате микрофона и след това чувате какво е казал магазинерът срещу вас. В очите му ще видите приятната изненада от вашето тайно оръжие - Vasco Translator V4. Истината е, че ако не сте много нагли и не искате твърде големи отстъпки, търговците на пазарите в Истанбул или Одрин ще се радват на пазарлъка с вас.

Снимка: iStock by Getty Images

А защо да не отидете на семейна почивка в Барселона. Град, предлагащ богата история, интересни музеи, изключителни плажове и повече от вкусна кухня. Vasco Translator V4 е незаменим помощник, ако отидете с децата си в чужбина.

Да предположим сте на някакъв тур или обиколка в музей. Думите на вашия гайд или лектор ще бъдат автоматично преведени на български за децата ви. Така те няма да скучаят и да създават потенциални ситуации, които да провалят почивката ви. Още повече - обиколките може дори да им харесат и те да научат нещо обогатяващо за чуждата култура и история. Посещенията в ресторант пък стават "детска игра", защото устройството разкрива всички тайни на испанската кухня на вашите деца. Спестявате си всякакви недоразумения и възможни обърквания. На плажа преводачът може да се справи безгрешно, дори ако трябва да поискате помощ на каталунски език.

Ето и още един сценарий. Апарт-хотелите стават все по-популярни, наред с наемането на Airbnb. Това прави пътуването с по-малки деца по-лесно. Нека не се лъжем, дори малкия апартамент е по-удобен от хотелска стая. В него освен всичко друго може да готвите на своето бебе или едва проходило дете. Това е една от причините в последно време да се наблюдава ръст на семейния туризъм с малки деца.

Къде би могъл да ни помогне Vasco Translator V4. На първо място при пазаруването на храна, чието съдържание няма да е мистерия за нас. На второ, при ходенето до аптека за памперси или при по-лош късмет панадол или физиологичен разтвор за нос. Ако отидете на детска площадка, преводачът може да ви помогне да комуникирате с местните майки при нужда - за въпрос, съвет, а защо не и за пълноценен разговор.

Снимка: iStock by Getty Images

А сега се пренесете мислено във Виетнам. Полетът до там ви е коствал не малко пари, а вие имате за цел не просто да се излежавате под тропическото слънце, а да опитате от първо лице животът в Ханой.

От една страна, би било добре да посетите богатия етноложки музей, за да се запознаете с бита на виетнамците през последните хилядолетия. Едва ли може да минете и без Военноисторическия музей - все пак Виетнамската война е най-важното събитие в съвременната история на тази държава. От друга страна - не губете излишно много време по музеите. Улиците на Ханой предлагат множество пъстри изкушения. Летни рулца, плодови салати, култовите спагети Фъ, банановите палачинки... А защо не и магазините за платове и костюми. За да имате цялостно потапяне в Ханой ви трябват дни, трябва ви и преводач.

Снимка: Vasco Electronics

С Vasco Translator V4 ще може да питате местните за напътствия, да си купите билет за точния автобус, да кажете на таксито къде да ви остави. Всъщност, може да спестите доста, ако ползвате моторно такси или си наемете колело.

С гласовият преводач ще може да живеете в Ханой като местен. А преводачът по снимки е много полезен, ако искате да донесете вкъщи някои по-екзотични пакетирани храни. Все пак е добре да знаете какво съдържат те, за да не бъдете неприятно изненадани.

Снимка: Vasco Electronics

Колкото по-екзотична е дестинацията ви, толкова по-ценен спътник ще е Vasco Translator V4 за вас. Представете си, че ви трябва спешна помощ в Иран или пък попаднете в по-неприятна ситуация в някоя от арабските страни. Устройството е подходящо не само за пътешественици, но и за хора, които пътуват в чужбина по работа. Моряци, шофьори на камиони, предприемачи - Vasco Translator V4 сваля езиковите бариери и може да ви измъкне от трудна ситуация или пък да помогне на бизнеса ви с изгодна сделка. Дори конференциите и груповите разговори не са пречка за мощния преводач.

Ако поверителността е важна за вас, то трябва да знаете, че всички данни от преводача се криптират автоматично. Освен това метаданните се съхраняват на специален сървър в Германия и отговарят на може би най-строгите закони за поверителност в света. Така тайните ви ще останат само между вас и събеседника ви.

Устройството е получило редица награди, сред които "Red Dot", "New York Product Design Award" и други. Издръжливата му с дни батерия, феноменално добрия превод с AI, лесния интерфейс и надеждност го правят наистина незаменим помощник в чужбина.

Как да закупите джаджата и повече информация за нея може да откриете тук >>>