Регулацията на масовия туризъм изплува като гореща политическа тема в цяла Испания на фона на местните и регионални избори днес, 28 май, информира Ройтерс, цитирана от БТА

През последните дни се появяват все повече сигнали, които подчертават натрупващите се "антитуристически" настроения, включително в испанските градове, които привличат най-много чуждестранни туристи в момент, когато туристическият поток се връща към предпандемичните нива.

Няколко кандидати за постове, най-видният сред които е крайнолевият кмет на Барселона, който се бори за трети мандат, обещават да ограничават туристическата активност, като например намалят броя на пристигащите круизни кораби или превърнат хотели в социални жилища.

"Харесваме туризма, но твърде големите туристически тълпи провокират проблеми с мобилността, спекулата и джентрификацията, които застрашават начина на живот на местните жители. Следователно, трябва да го регулираме", каза кметът на Барселона Ада Колау.

Снимка: iStock by Getty Images

Испания бе втората най-посещавана от туристи страна в света през 2019 г. след Франция, по данни на ООН, като туризмът се е равнявал на над 12 процента от икономиката й.

Барселона е вторият по големина град в страната, с население от 1,6 милиона души, и през същата година е приел 30 милиона посетители.

Когато се разрази пандемията от коронавирус много местни жители въздъхнаха с облекчение при гледката на внезапно опустелите улици и плажове. Градските власти пък се възползваха от възможността да насочат вниманието си към по-висок клас туризъм, например представяйки града като дестинация за висша гастрономия.

Тази година броят на туристите почти достига предпандемичния, като през първото тримесечие пристигналите в Испания чуждестранни туристи са били с 41 процента повече спрямо същия период на 2022 година.

Изборът на мнозина туристи да посетят страната по-рано през годината, за да избегнат все по-високите летни температури и ограниченията за използване на водата, наложени заради тежката суша, засегнала Каталуния, също e сред факторите, които засилват недоволството от масовия туризъм, според Джема Кановес, професор по география в Автономния университет на Барселона.

Според кмета Колау местните хора вече искат нов модел. "Туристите са добре дошли, но трябва да развиваме и други стратегически сектори", казва тя. По думите й ограниченията, наложени от встъпването й в длъжност през 2015 г., са засили и диверсифицирали икономиката на Барселона към нови сектори, например към технологичните стартъпи.

Снимка: iStock by Getty Images

Опитвайки се да защити наемите и местната идентичност, Барселона бе сред първите градове в Европа, които забраниха отварянето на нови хотели в центъра и ограничиха краткосрочното отдаване на жилища под наем. Местните власти също така затвориха около 8000 нелицензирани апартамента за туристи.

В кампанията за преизбирането си Колау предлага да се намали наполовина броят на пътниците, пристигащи в пристанището за круизни кораби на града, както и да се отнемат лицензи на апартаменти за настаняване на туристи и магазини. Тя освен това се противопоставя на разширяването на летището, твърдейки, че Барселона не може да поеме още 20 милиона туристи.

Съперникът й Ксавиер Триас от сепаратистката, пробизнес ориентирана партия "Заедно за Каталуния", който е според социологическите анкети е в тясна надпревара с Колау и социалистите, обвини кметицата в подплашване на инвеститорите.

"Туризмът е конкурентно предимство за един град. Няма смисъл да се изправяме срещу него", каза Триас, който заемаше кметското кресло преди Колау. Той иска да насърчи туризма, насочен към семействата и бизнеса, както и да актуализира правилата за откриване на нови хотели, за да привлече обратно петзвездни проекти, които бяха спрени.

Качеството преди количеството

Туризмът е централна предизборна тема и на Балеарските острови, където коалиционно правителство на леви партии през последните години въведе ограничения за круизите и местата за настаняване.

"Нашият приоритет е не количеството, а качеството. Предлагаме нулев растеж на местата за настаняване и ваканционните жилища", каза регионалният президент и кандидат на социалистите Франсина Арменгол.

Тя също така предлага "анахронистичните" хотели с една и две звезди да бъдат изкупени и затворени или превърнати в социални жилища.

Докато Барселона иска по-малко круизни кораби, то Малага в южната провинция Андалусия този месец отбеляза рекорд в броя на туристите, пристигнали по море.

Консервативният кмет на Малага обмисля въвеждането на данък "солидарност" за апартаментите за гости, докато крайнолевият му опонент иска с данък да бъдат обложени пристигащите пътници на круизни кораби.

"Проблемите, които наблюдаваме в Барселона, скоро ще се появят във всички испански провинции", предупреждава Хорхе Маричал, председател на Испанската асоциация на хотелиерите (CEHAT).

Той припомня масовото разпространение на нерегулирани апартаменти за гости през изминалото десетилетие, което според него е довело до повишаване на наемите и "загуба на идентичност на центровете на градовете". Дори подходът на Барселона да пренасочва туристическите потоци встрани от основните забележителности обаче може да даде обратен резултат.

По-рано този месец парк, който стана популярна атракция за туристи в по-слабо известен квартал на града, бе заграден и затворен за през нощта след протести на местни жители срещу струпващите се там тълпи и боклуците, които те оставят. "Хората от квартала имат усещането, че мястото им е било откраднато. Туризмът не носи богатство, а негативни последици за района", казва Фран Бернал, която е сред протестиращите.

Снимка: iStock by Getty Images