Остров "Света Анастасия" е разположен на площ от 9 декара, той е голям колкото един средно-голям градски площад. Има ресторант с 60 места, лекарна с 25 места, музей, който едновременно може да бъде разгледан от не повече от 20-30 човека, стаи за гости с общо 9 легла, магазинче за сувенири, открита сцена, наблюдателни площадки, пейки.

След като дълги години Островът беше в окаяно състояние и почти недостъпен, с отварянето си след реставрацията, интересът към него е изключително голям. Нетърпеливите да го видят са толкова много, че има дни, в които "малкият остров" се оказва действително твърде малък за всички желаещи да го посетят.

За да е комфортен престоят на всеки един посетител не се допуска броят на посетителите на Острова по едно и също време да надвишава 100-150 човека.

Затова от община Бургас съветват туристите предварително да направят резервация за пътуването си до острова. Резервацията не задължава финансово и важи до 30 минути преди часа на тръгване на кораба.

Три са начините, по които може да направите резервация за пътуване до Острова:

A) по телефон - 0882 00 41 24 (oт понеделник до петък, 09:00-18:00 ч.)

B) по е-мейл - [email protected] .

Резервации по телефон и е-мейл се приемат най-малко един ден преди планираната от вас дата за пътуване.

C) в туристически информационен център - Моста в Морската градина (понеделник-неделя, 09:00 - 17:30 ч.)

След като направите своята резервация, е необходимо да се снабдите с резервационен талон от Туристически информационен център - Мост. Талонът гарантира качването на кораба и се взима не по-късно от 30 мин. преди часа на тръгване. В противен случай резервацията се анулира. 

Билетите за пътуване заплащате на самия кораб.   

Престоят на Острова е 2 часа. Ако желаете да останете повече, проверете възможността за това при екипажа на кораба.

Резервации за нощувки се приемат само по е-мейл: [email protected] . Ако имате въпроси относно планирането на престоя си, може да се свържете  и по телефон: 0882 00 41 24.