Преди дни Испания обяви, че скоро ще обяви детайли около отварянето на страната за туристи това лято.

Ако планирате да посетите страната на Иберийския полуостров скоро, добре е да знаете какви нови правила за шофиране са влезли в сила през последните месеци или предстои да бъдат одобрени, за да не бъдете глобени от незнание.

Припомняме и някои от основните правила, които са в сила от много време, но може да са неочаквани за чужденците.

Максималната скорост в населените места вече е 30 км/ч

От 11 май 2021 г. влезе в сила нов закон, според който повечето улици в населените места в цялата страна стават с ограничение 30 вместо досегашните 50 км/ч. Ако улицата е с две платна и тротоарът е на нивото на улицата, ограничението е още по-сериозно - 20 км/ч.

Ако улицата има по две платна в посока (минимум четири общо), ограничението се запазва 50 км/ч.

Освен това е забранено превишаването на максималната скорост при изпреварване по второстепенни пътища (досега в такива случаи беше разрешено превишаване на скоростта с до 20 км/ч).

Глобата за нарушение на новите ограничения на скоростта са от 100 до 600 евро.

Промяната е част от усилията на властите да намалят броя на пътните инциденти. Според проучванията вероятността човек да умре, след като е прегазен, спада от 90% при 50 км/ч на 10% при 30 км/ч. През последните години броят на инцидентите с пътни превозни средства в Испания се увеличи с близо 70% заради популярността на услугите за доставки и техните транспортни средства.

Очаква се да бъде забранено ползването на всякакви електронни устройства в колата

Дори и да не ползвате телефона си, ако той е близо до вас в колата, скоро ще има опасност да бъдете глобени заради това. Пътните власти очакват одобрение на предложените от тях промени, според които всяка употреба на телефон или друго устройство, докато човек шофира, ще се счита за сериозно нарушение и ще се наказва с глоба от 200 евро. В това число влизат говорене по телефона, писане на съобщения, държане на телефона с скута или в ръка. Освен това в Испания е забранена и употребата на GPS с ръце, както и носенето на слушалки.

Забранено е да шофирате с джапанки или боси

Ако сте отишли на лятна почивка, може да ви се стори някак естествено да се качите на колата с джапанки след плажа, но това може да ви донесе глоба от 200 евро.

Забранено е ползването на антирадар

Дори и да не ползвате антирадара, а просто той да се намира в колата, подлежите на глоба от 200 евро.

Забранено е да карате електрическа тротинетка на тротоарите

И накрая няколко думи за електрическите тротинетки, които са масово разпространени в Испания. От 2 януари 2021 г. за тях важат нови правила - те нямат право да се движат по тротоари, пешеходни зони, магистрали и тунели (дори в градовете).