Кипър ще съживява и развива планинските райони чрез разкриването в тях на университетски филиали, ориентирани към агро науки и професии. Проектът е част от амбициозен план за образователни и туристически инициативи на местни общини, който да привлече инвестиции в тях.

Предложението за създаване на висше училище в централната планина на острова Тродос, в което да се обучават 100 студенти, е на организацията с нестопанска цел "Мрежата на Тродос" /Troodos Network/, съобщава БНР.

За реализацията му тя е в контакт с университети, включително в чужбина, съобщи нейният президент Панайотис Пападопулос, кмет на едно от най-известните туристически села в планината.

Учебните звена, които се предвижда да бъдат разкрити в 5 села, са по специалности, необходими за планинските региони.

Това са хотелиерство и туризъм, селско стопанство и технологии, икономика със специализация в агробизнеса, хуманитарни науки и средиземноморски изследвания, технологии и изкуствен интелект.

Инициаторите са поискали от образователното министерство да им бъдат предоставени за ползване затворени училища в Тродос, чиито сгради ще бъдат ремонтирани с 1,5 млн. евро.

Заинтересовани страни са изразили готовност за спонсорство в очакване на началото на университета, каза Панайотис Пападопулос.

Студентите ще бъдат настанени в къщи под наем или в хотели, превърнати в общежития.

Образователният проект ще преобрази икономическия и социалния живот в региона, подчертаха от "Мрежата на Тродос".