В навечерието на започващия активен летен туристически сезон плажовете на Кипър се наредиха сред най-добрите в света за 2021 г., след като бяха удостоени с нова международна награда.

68 плажа и едно яхтено пристанище на средиземноморския остров спечелиха правото да развеят тази година "Син флаг", престижния световен знак за качество на морските зони.

Кипър е в световната топ-листа с най-голяма гъстота на плажовете, носители на това отличие, подчерта екоминистърът Костас Кадис на церемонията по връчване на сините знамена на представители на местните власти.

Най-много - 27, са местата с международния сертификат в курортния район в югоизточния край на острова, който е популярна лятна дестинация и за туристите, и за местните жители.

Рекордьор - с 25 поредни години с това отличие, е плаж край Пафос, на западния бряг.

Новата международна награда е второ високо признание за острова пред започващия активен туристически сезон. В началото на юни Кипър зае първо място в Европа с най-чистите води за къпане, постигайки 100% съответствие с изискванията за "отлично качество", посочи доклад на Европейската комисия.

"Син флаг" се присъжда ежегодно на организирани плажове и яхтени пристанища, които отговарят напълно на 33 критерия. Сред тях са качество на водите, чистота, безопасност, услуги за туристите, опазване на природата.