Съобщението беше направено в петък, като потвърждение на усилията на страната да насърчи повече хора да я посещават с цел бизнес и туризъм, пише Euronews.

От 1 декември гражданите на Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, както и Малайзия ще могат да влизат в Китай за срок до 15 дни без виза. Пробната програма ще бъде в сила в продължение на една година.

Целта е "да се улесни висококачественото развитие на обмена на китайски и чуждестранен персонал и отварянето на страната ни към външния свят", заяви говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин на брифинг.

Международните пътувания до Китай все още не са се възстановили

Строгите мерки на Китай срещу пандемията, които включваха задължителна карантина за всички пристигащи, възпряха много хора да посетят страната в продължение на почти три години. Ограниченията бяха отменени в началото на тази година, но международните пътувания все още не са достигнали нивата отпреди пандемията.

Преди това Китай разрешаваше на гражданите на Бруней, Япония и Сингапур да влизат в страната без виза, но след избухването на епидемията от Covid-19 преустанови тази практика. През юли Китай възобнови безвизовото влизане за Бруней и Сингапур, но не го направи за Япония.

През първите шест месеца на годината в Китай са регистрирани 8,4 млн. пристигания и отпътувания на чужденци, според имиграционната статистика. Това е несравнимо с 977 милиона за цялата 2019 г. - последната година преди пандемията.

Правителството търси  и чуждестранни инвестиции, за да подпомогне стимулирането на вялата икономика, а много бизнесмени се интересуват от търговските панаири в страната и лични срещи с представители на местния бизнес, включително Илон Мъск и Тим Кук от Apple. Чуждестранните туристи все още са рядка гледка в сравнение с времето преди пандемията.

Как Китай опростява пътуването на европейците?

През тази година интересът на европейците към Китай като туристическа дестинация рязко нарасна.

Данните на онлайн туристическата агенция Trip.com показват 663-процентно увеличение на общия брой резервации от Европа за Китай в сравнение с 2022 г. и почти 29-процентно увеличение спрямо 2019 г.

Обединеното кралство и Германия са сред 10-те най-големи източника на входящи туристи за Китай в световен мащаб, сочат данните. Шънджън и Шанхай са най-популярните дестинации.

Освен с новите си безвизови схеми, страната допълнително насърчава входящия туризъм, като популяризира културните и историческите забележителности. Китай също така подобрява туристическата инфраструктура, като инвестира в технологии, туристически справочници и системи за електронно разплащане.