Когато отивате на почивка, най-вероятно проверявате времето, изчислявате разходите, обръщате внимание на кухнята и се запознавате с всички атракции, които могат да направят вашата почивка много по-забавна. Генералната идея за ваканцията е, че трябва да бъде забавна и вълнуваща. Според класацията на Far & Wide, най-забавната локация в Европа е Франция. Още по-изненадващото е, че тя е на второ място в света, а това ни кара да се замислим за най-добрата в света.

И точно тук идва следващата голяма изненада, според експертите на същото проучване, най-забавната страна на света е САЩ. Изборът е изключително странен, все пак сме виждали позитиви и негативи от САЩ, но ако става въпрос за туризъм, може би са успели да уловят ниша, която Европа все още не е успяла да хване. До някаква степен има скептицизъм относно избраните данни, след като част от тях са взети директно от класацията на Us News и е възможно да видим някакво пристрастие. 

Снимка: iStock by Getty Images

Французите печелят първото място в Европа с кухня, отношение към гостите си, както и добре позната жажда за живот, която другите не могат да демонстрират. Ако се добавят и някои от най-добрите курорти на света, предлагащи всякакви атракции, най-вероятно ще стигнем до заключението, че французите наистина знаят как да поддържат своя туризъм и как да се оправят с ордите пияни туристи.

Франция си има всичко от романтиката на Айфеловата кула, малките улички с достатъчно история, както и собствен Дисниленд за децата. Сен Тропе и Ница имат какво да предложат на летовниците, а по-заможните винаги ще намерят по-интересни занимания на Френската ривиера.

Снимка: iStock by Getty Images

В цялата класация ще открием, че първенците на световната сцена са САЩ, следвани от Франция, Великобритания, Испания и дори Гърция.

Япония и Тайланд успяват да изпреварят дори Португалия и Холандия, а почетното 10-то място се полага на Турция.

Far & Wide са използвали комбинация от няколко изследвания - класацията за атракции, приключения, както и брой туристически дестинации.

За съжаление ще открием, че България се намира на 55-то място в класацията на US News относно приключенията, докато получаваме 45-то място по гостоприемност. Отказваме да приемаме тези факти, особено след като на всички читатели е ясно, че Балканите играят в своя собствена лига и трудно влизат в рамките на американските класации.

Снимка: iStock by Getty Images

Междувременно можем да открием, че цифрите не лъжат и макар повечето британци да недоволстват за своята втора позиция, цифрите посочват, че през 2023 г. са посрещнали 37.5 милиона туриста, докато французите имат стабилна база от 78-82 туриста за същия период.