InterNations - глобална общност за хора, които живеят и работят в чужбина - проведе годишното си проучване Expat Insider. След като се допита до 11 970 емигранти, организацията изготви класация на 50 града по света, които предоставят достатъчно добри условия за живот. Проучването оценява лекотата на установяване, работата в чужбина и личните финанси. Тази година четири европейски града попадат в челната десетка, съобщава Euronews.

Валенсия е най-добрият град за емигранти в Европа

Снимка: iStock by Getty Images

Валенсия оглавява класацията на най-добрите градове в света за емигранти през 2022 г. Анкетираните определят обществения транспорт като достъпен, а 92% от тях казват, че се радват на възможностите за спортуване. Девет от десет емигранти заявяват, че се чувстват в безопасност. Градът се нарежда на трето място в индекса за лесно установяване. Емигрантите са категорични, че се чувстват като у дома си и са доволни от социалния си живот. Валенсия е на трето място и в категорията за лични финанси, където 83% оценяват положително разходите за живот в сравнение с 45% в световен мащаб. Въпреки това анкетираните заявяват, че не са доволни от пазара на труда и възможностите за работа. Градът е на последно място по отношение на перспективите за кариера.

Лисабон предлага на емигрантите лично време и чудесен климат

Снимка: iStock by Getty Images

Лисабон е на четвърто място в общата класация, но е един от най-високо оценените по отношение на възможностите за лично време и климат. Участвалите в проучването споделят също, че харесват културата и възможностите за нощен живот. Градът се класира високо и по отношение на безопасността - 94% от емигрантите заявяват, че се чувстват в безопасност, докато в световен мащаб този процент е 81. Лисабон обаче пада в класацията по отношение на възможностите за работа - 27% заявяват, че не получават справедливо заплащане.

Мадрид предлага добри възможности за отдих и гостоприемна култура

Снимка: iStock by Getty Images

Мадрид изпреварва Лисабон в класацията за качество на живот и също е предпочитан заради приятния си климат. Испанският град е един от най-добре оценените по отношение на нощния живот и културата и се смята за най-приветливата дестинация за емигранти. Трима от всеки четирима анкетирани казват, че лесно свикват с местната култура. Подобно на Валенсия обаче, градът отстъпва, когато става въпрос за работа в чужбина. Почти една трета от емигрантите казват, че се притесняват за сигурността на работата си.

Емигрантите в Базел се радват на справедливо заплащане, но трудно намират приятели

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че заема седмо място в общата класация, Базел е избран за втория най-добър град в света по отношение на личните финанси. Анкетираните споделят, че разполагаемият им доход е достатъчен, за да водят комфортен живот в чужбина. Четирима от петима смятат, че получават справедливо заплащане за работата си. Почти всички участвали в проучването казват, че се радват на природната среда и се чувстват сигурни в швейцарския град. Въпреки това градът заема ниско място в класацията за лекота на установяване, като 30% от емигрантите определят местните жители като недружелюбни, а 58% казват, че трудно намират приятели.

Кои европейски градове са най-лоши за емигрантите?

Париж е на предпоследно място в класацията на най-добрите градове за емигранти, критикуван заради скъпите жилища и високите разходи за живот. Анкетираните също така твърдят, че местните жители не са настроени приятелски и се държат с пренебрежение. Френската столица обаче е оценена високо заради възможностите за хранене и нощния живот. Два италиански града също попадат в долната десетка. В Милано са недоволни от работното време и невъзможността за баланс между професионалния и личния живот. Италианската столица Рим е критикувана за пазара на труда и перспективите за кариера.