Едва ли има по-голямо разочарование от това да загубите времето и парите си за пътуване, което не си е заслужавало. Благодарение на селекцията на Stasher с най-добрите и най-лошите туристически атракции в света, може би никога повече няма да ви се наложи да се питате: "Това ли е?"

Анализаторите на компанията са проучили 99 световни атракции, които привличат туристите, като са разгледали отзивите в Google, разстоянието до най-близкото международно летище, безопасността на туристите, цените на нощувките и храната, популярността в социалните мрежи, а след това дават на всяка атракция оценка по десетобалната система, пише TimeOut.

Снимка: iStock by Getty Images

Резултатите от проучването показват, че сградата на унгарския парламент в Будапеща е най-добрата туристическа атракция в света с оценка 7,34. На второ място е класирано най-щастливото място на земята - Дисниленд Париж. Получила оценка 7,17, атракцията с 30-годишна история посреща милиони посетители всяка година.

Живописната Синя лагуна в Исландия заема третото място. Посетителите могат да очакват спиращ дъха вулканичен пейзаж и богати на силициев диоксид води, за които се смята, че имат лечебна сила.

Ето кои са 10-те най-добри туристически атракции в света според Stasher:

Сградата на унгарския парламент (Унгария)

Дисниленд Париж (Франция)

Синята лагуна (Исландия)

Площад Испания (Испания)

Ангкор Ват (Камбоджа)

Базиликата "Свети Петър" (Италия)

El Ateneo Grand Splendid (Аржентина)

Акрополът в Атина (Гърция)

Музей на Нова Зеландия (Нова Зеландия)

Статуята на Христос Спасител (Бразилия)

Разбира се, не всяко място може да бъде толкова красиво и впечатляващо, колкото големи са очакванията на посетителите. Най-лошата туристическа атракция в света е Алеята на славата в Холивуд с оценка 3,42. Туристите я определят като мръсна, опасна и пренаселена.

Снимка: iStock by Getty Images

Капалъ чаршъ в Истанбул, смятан за един от най-старите търговски центрове в света, е класиран на второ място. Пазарът е получил оценка 3,48. Третата най-лоша туристическа атракция в света е храмът Тадж Махал. Въпреки че е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, мнозина са споделили разочарованието си.

Ето кои са и 10-те най-лоши туристически забележителности в света според Stasher:

Алея на славата в Холивуд (САЩ)

Капалъ чаршъ (Турция)

Тадж Махал (Индия)

Busch Gardens (САЩ)

Lotte World (Южна Корея)

Пристанище Виктория (Хонконг)

Ocean Park (Хонконг)

Храмът Fushimi Inari Taisha (Япония)

Великата китайска стена (Китай)

Everland (Южна Корея)