Комплекс "Тракийски гробници" в археологическия резерват "Сборяново" край исперихското село Свещари открива новия туристически сезон на 22 февруари, съобщиха от Историческия музей в Исперих.

През изминалата година комплексът "Тракийски гробници" е посетен от 8557 туристи, с близо 1000 повече в сравнение с предходната 2021 година, каза за БТА д-р Веселина Белева, главен уредник в Историческия музей в града.

Тя посочи, че културно-историческата зона, обхващаща местността "Сборяново" и територията между селата Малък Поровец и Свещари, обявена от 1988 г. за историко-археологически резерват, е уникално съчетание на археологически паметници и девствена природа, съхранила редки животински и растителни видове. В резервата са регистрирани над 140 археологически обекти от различни исторически периоди. Сред тях са прочутата Тракийска царска гробница с кариатиди (начало на III век пр. Хр.) - археологическо чудо на ХХ век, тракийските гробници под могили 12 и 13 (от началото на III век пр. Хр.), тракийският укрепен център (последна четвърт на IV век- 40-те години на III век пр. Хр.), ранносредновековното селище в местността Петрова нива, Демир баба текке (от началото на XVII век, построено върху основите на тракийско светилище от средата на I век пр. Хр.).

Цените на предоставяните услуги в обектите на археологическия резерват "Сборяново" и музейните обекти в Исперих за тази година са актуализирани с решение на Общинския съвет.