Концертите в пещера привличат все повече хора от различни краища на света в американския щат Тенеси, предаде Асошиейтед прес.

Над 500 души заеха местата си на 100 метра под земята, като някои от по-високите леко привеждаха глави, за да гледат изпълнение на автора на песни от Нашвил Травис Медоус.

Вижте снимки >>>


Залата "Волкейно руум" с капацитет до 700 места се намира в пещерата "Къмбърленд", част от планината Кардуел.
На тавана й има поставен гигантски кристален полилей, който преди е бил в Нюйоркския градски театър.

Феновете изминават с водач около 820 метра, вървейки покрай подземни басейни и водопади, за да стигнат до залата.

Идеята да се използва природната забележителност за музикални концерти хрумва на Тод Мейо преди 10 години по време на семейна почивка, включваща обиколка на пещерата.
Оттогава насам стотици хиляди фенове са привлечени от желанието да съчетаят музиката на живо с изследване на пещерата и нейната уникална среда.

"Пещерите са духовни, специални места, така че когато комбинирате чудото на природата с музика, преживяването става още по-специално", каза Мейо. Той е и създател и изпълнителен продуцент на телевизионното предаване "Bluegrass Underground", което излъчва концерти от "Волкейно руум" от 2009 г.
Неотдавна Тод Мейо купи собствена пещера в планината близо до Пелам, Тенеси.

Първото шоу там ще бъде на 24 март и в него ще участват певецът от Нашвил Били Стрингс и групата "Sweet Lizzy Project" от Хавана, Куба. Телевизионното предаване вече ще се излъчва от тази пещера, където Мейо се надява да организира 40-50 концерта през годината.

Капацитетът на пространството е 750 седящи места или до 1000 правостоящи. Музикалните събития привличат хора от Великобритания и Холандия до Тайланд и ОАЕ. "Вече сме туристическа дестинация - хората искат да дойдат и да гледат концерт", обясни създателят на идеята.