Опознаването на исторически градове и европейски столици, е все по-популярно занимание сред гостите на Европа. Въпреки различните методи за транспорт, мнозина искат да се разходят по улиците и да опознават даден град от първо лице. Има много градове, където пешеходците са царе и могат да се радват на чисти тротоари, равни улици и почти никакви изкачвания. Платформата Preply е решила да направи проучване и да покаже онези градове, които могат да поставят и най-добрите пешеходци на изпитание.

Техният фокус е насочен към Европа, а събраните данни представят някои от най-красивите градове в Европа, изискващи подготовка и много добри обувки. Дневна разходка в Осло и Хамбург създава усещането за един цял ден във фитнес залата. Те обаче застават много далече от победителя - Лисабон, Португалия. Столицата, разположена на крайбрежието, може да накара много от туристите не само да изгорят калории, но и никога да не усетят заплахата от преяждане с най-различни морски дарове и други популярни ястия.

Лисабон може да се похвали като най-стръмният град в Европа и от това твърдения няма изненадани - другото му име е "Градът на Седемте хълма". За да проверят теорията и събраните данни от респондентите, изследователите решили да направят разходка до 5-те най-известни точки на града, без да използват услугите на градски транспорт. Маршрутът включва разходка до Океанариумът, манастирът Жеронимуш, площадът Праса ду Комерсио и артистичният квартал Байро Алто, популярен със своите графити и различни арт инсталации. Всеки един от изследователите е направил най-малко 31 500 стъпки или близо 24 километра по най-различни баири.

Туристите в TripAdvisor споделят същото мнение и освен предизвикателство за разходки, мнозина признават, че след 2-3 дена са изпитвали нечовешки болки в кръста. Един потребител се шегува, че Лисабон е градът, в който дори Чък Норис отказва да ходи пеша. Добрата новина, поне според повечето гости на града, е че градският транспорт е изключително евтин и може да спести много километри. Страданието за пешеходците се отплаща с красотата на Лисабон, която най-вероятно се оценява след приключване на дългите походи. Ето как изглежда цялата класация:

1. Лисабон, Португалия

2. Загреб, Хърватия

3. Хамбург, Германия

4. Мюнхен, Германия

5. Осло, Норвегия

ИЗБРАНО