Като "Титаник момент" определя сблъсъка на круизния кораб Carnival Spirit с голямо парче лед през миналата седмица един от пътниците на борда на плавателния съд, пише CNN.

Корабът е излязал невредим от инцидента и нито един от присъстващите на борда не е пострадал, съобщава говорител на Carnival Cruise Line, като допълва, че той се е сблъскал с "неправилно парче плаващ лед".

Carnival Spirit е плавал във Фиорд Трейси Арм в Аляска - воден път на юг от град Джуно, известен със своята невероятна красота - и парчета плаващ лед.

Видеозаписи от инцидента се разпространиха в социалните медии впоследствие, тъй като множество пътници са заснели момента, в който корабът се блъска в голямото парче лед.

@cass_goskie 9/5/24 Carnival Spirit hit an iceberg. It didnt do any damage that caused us to use any emergency procedures. The crew did an amazing job at accessing the damage and keep all of its crew and passengers safe and informed! #greenscreenvideo #alaskacruise #carnivalcruise #iceberg #fyp #icebergincident #cruiseaccident #titanic #carnivalspirit original sound - Cassandra Goskie

Касандра Госки публикува видео в TikTok, в което се чува глас, който казва: "Ако умрем, ще си е заслужавало, това е момент тип Титаник", точно преди корабът да удари парчето лед.

Междувременно, един от пътниците Саураб Сингхал посочва, че корабът е спрял "за часове, за да оцени щетите", в публикация във Facebook.

"Оценката установи, че няма щети по корпуса на кораба и той продължи круиза си без въздействие върху операциите", казва говорителят на Carnival пред CNN

Carnival Spirit завърши своя седемдневен круиз из Аляска във вторник, завръщайки се в Сиатъл. Оттогава той е предприел още едно пътуване до района, този път за 14 дни.

През 2022 г. плавателен съд на Norwegian Cruise Line - Norwegian Sun, се удари в айсберг, докато плаваше из Аляска, като претърпя повреда на десния нос. Нямаше пострадали.

Аляска е популярна дестинация за круизи, но през последните години местните жители са загрижени за претоварените водни пътища в региона. Водите й са известни и като едни от най-предизвикателните за навигация на круизни кораби.

"Този ​​лед е твърд и може да повреди корпуса или витлата", казва капитан Джон Херинг, който осигурява безопасното преминаване на кораби в Югоизточна Аляска. "Силните ветрове и течения правят навигацията още по-сложна."