Туризмът е икономическа необходимост за много дестинации, но на други вече е омръзнал и дори е ненужен. А трети дори стигат до това да молят посетителите да не идват изобщо. Един испански квартал е предприел доста креативна мярка за справяне с екстремния приток на туристи - като се е премахнал от картите на Apple и Google. Е, донякъде.

В La Salut, район в квартал Gràcia в Барселона, се намира паркът Гюел - втората най-популярна забележителност в града след Саграда Фамилия. Това е зашеметяващо открито пространство с площ 17 хектара, което се отличава с огромни мозайки, проектирани от каталунския архитект-пионер Антонио Гауди.

Популярността на обекта означава, че районът е кошмар за местните жители - възрастните хора се оплакват, че от години се борят с тълпите и не могат да си намерят място в обществения транспорт, пише TimeOut.

Така че La Salut е премахнат от интернет - поне автобусният маршрут е заличен. Пътят 116, на който много жители разчитат, за да се приберат у дома, е бил изключително натоварен с туристи. Като се има предвид, че хълмът Кармел (където се намира паркът Гюел) се посещава от девет милиона души годишно, не е чудно, че е толкова трудно да се намери място. Преди да бъде предприета драстичната мярка, автобусът бил толкова пълен, че дори възрастни хора с бастуни не можеха да се качат - разказва 75-годишната Луз Лопес пред elDiario.es.

Отначало се забавлявахме на идеята, казва Сесар Санчес, местен активист, пред Guardian, но сега сме изумени, че мярката е толкова ефективна. Надяваме се, че местните жители ще се възползват от нея, допълва той.

През последните няколко месеца много дестинации предпочетоха да въведат такси, за да ограничат тълпите - Венеция, планината Фуджи, "Света София" в Истанбул.

Въпреки това, подобно на скриването на автобусен маршрут, някои дестинации са по-иновативни в мерките си срещу свръхтуризма - Милано забранява  местата за хранене в късните часове на нощта, за да контролира шума, а Амстердам стартира (малко странна) интерактивна кампания и дори забрани изграждането на нови хотели.