От лятото на следващата година най-голямото белгийско летище - "Завентем", в покрайнините на Брюксел, въвежда електронна система за проверка на самоличността на пътници, които пристигат от държави от ЕС извън Шенген, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Летището ще разполага с шест електронни врати, всяка на цена от 120 000 евро. Те ще работят самостоятелно и автоматизирано.

Предвижда се пътниците, които пристигат с полет от България, Румъния, Великобритания и Кипър, да въвеждат документите си в автомат за разпознаване на биометрични данни.

Системата ще сравнява образа им с въведеното в документите лицево изображение. При несъответствие вратите ще остават затворени и на мястото ще идват полицаи, които да установят на какво се дължи сигналът от системата.

От федералната полиция поясняват, че засега машините няма да разпознават самоличността на пътниците на основата на пръстови отпечатъци или ирис, макар че технически възможности за това съществуват.

До момента Белгия не разполага със собствена база данни с биометрични показатели на европейците, нито има достъп до националните системи в ЕС, съдържащи електронни копия на отпечатъците на гражданите.

От полицията не изключват в бъдеще граничните проверки да бъдат задълбочени и в тази посока.

Отбелязва се, че системата се въвежда за първи път в Белгия на столичното летище, но вече е дала добри резултати в Португалия, Холандия и Германия.

Очаква се автоматизацията да улесни граничните полицаи в лицевото разпознаване на пътниците и да премахне всякакви възможности за грешки в установяването на нечия самоличност.
ИЗБРАНО