Летище "Лондон сити", разположено в британската столица и затворено от края на март заради пандемията от Ковид-19, възстановява пътническите полети от края на юни, предаде Франс прес.

Първо ще бъдат възобновени вътрешните полети, а след това в началото на юли и международните, но датите могат да зависят от предложената карантина за пътниците, пристигащи във Великобритания, уточни летището в комюнике.

От понеделник пътниците, влизащи във Великобритания по суша, море или въздух - с някои изключения, сред които идващите от Ирландия - ще трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни. Професионалистите в туризма и авиацията се опасяват от отрицателното въздействие на подобна мярка. Нейното запазване или отмяната й ще бъдат отново гледано на 29 юни.

Правителството възнамерява наред с това да въведе въздушни мостове, изключвайки от карантината пристигащите от страни, които се определят като сигурни.

Летище "Лондон сити", в източната част на столицата, недалеч от финансовия квартал Канари Уорф, е използвано най-вече от бизнес клиенти. То затвори на 25 март заради ограниченията за придвижване и срива в търсенето.

Миналата година летището е посрещнало над 5 милиона пътници.

"Лондон сити" уточни, че ще въведе редица мерки, за да успокои пътуващите. Става дума най-вече за проверка на температурата на пътниците при пристигане и заминаване, носенето на маски и шлемове от персонала и старателно почистване при строги изисквания.