С полет от Варшава на полската авиокомпания ЛОТ пристигна семейство Силвия, Михал и Мая Плис, като дъщеричката на семейството - на 2.5 години, е едномилионният пътник на летището, предаде БТА.

Гостите бяха посрещнати от директора на варненското летище Димитър Костадинов. Те преминаха през ВИП зоната на летището, а на тържествена церемония бе разрязана и торта по случай посрещането на едномилионния пътник.

Семейството за първи път е във Варна, но Силвия е посещавала и преди България. Поляците пристигат в България за почивка в курорта "Златни пясъци".
Силвия Плис коментира, че е с добри впечатления от страната ни, а нейна приятелка от Полша в момента дори строи къща във Варна.
Според семейството общото мнение на поляците е, че България е добро място за почивка.

Повече от 1 227 000 са обслужените пътници на летището през миналата година, а полетите са били 12 577, сочат данните на варненския ареоропорт. Най-често те са били от и за Москва, София, Тел Авив, Виена и Лондон.

Основните пазари за варненското летище са Германия, Русия и България, следвани от Великобритания, Израел, Полша и Австрия. Общият брой на пристигащите и заминаващите пътници на летище Варна през първите шест месеца на тази година е 380 196. Това е 2,3% ръст спрямо същия период на миналата година.

Най-много пътници на варненското летище са обслужени по различни направления от и за Русия, следвани от пътуващите от Германия, България и Великобритания. Най-голямо увеличение през този период бележат пътниците от Русия, Финландия, Норвегия и Иран.

Ръст има още по направленията Полша, Унгария и Израел. Трите най-предпочитани дестинации през първото шестмесечие на годината са София, Москва и Виена.