В навечерието на един от най-големите празници в Италия - Ферагосто, облакът от пепел от изригването доведе до отмяна на полети, закъснения и пренасочвания. Първоначално летището се надяваше да отвори отново в 20:00 ч. в понеделник, но остана затворено до 6:00 ч. тази сутрин.

Етна е най-активният вулкан в Европа и според италианските власти той е навлязъл във фаза "предварителна тревога", преминавайки от ниво на предупреждение F0 към F1. 

Макар че летището вече е отворено, властите и мениджмънта на аерогарата съветват пътниците да проверят в съответната авиокомпания информацията за полета си.

Изригването вече е утихнало, но по улиците на голяма част от Катания има пепел. Кметът е забранил използването на мотоциклети до сряда. Шофьорите нямат право да шофират с над 30 км/ч.

През последните четири години Етна преживява особено активен период. Изригванията водят до затваряне на летище Катания веднъж на няколко месеца.

Летището обикновено не предоставя транспортна помощ на пътниците, когато е принудено да затвори.

За съжаление Сицилия не разполага и с добра система за обществен транспорт. Има автобуси между Катания, Палермо и Трапани, но те се движат предимно от центровете на градовете, а не от летищата.

На всички летища в Сицилия има компании за коли под наем, припомня Euronews.

Според Правата на европейските пътници във въздушния транспорт, онези, чиито полети са били силно забавени или отменени поради изригването, имат право на храна и хотелски настанявания според случая.

Затварянето идва само няколко дни след като Катания отново отвори врати след голям пожар в един от терминалите в средата на юли. Пожарът доведе до отмяната или пренасочването на хиляди полети, а много туристи предпочетоха да отменят почивката си.

Летищните власти бяха критикувани за бавната и неорганизирана реакция, а хотелиерите заявиха, че около 40 000 нощувки са били загубени заради прекъсването на пътуванията.