Краят на годината е идеалният период да планирате всички пътувания, които искате да предприемете през следващата. За да ви помогне да решите този ребус, Lonely Planet току-що публикува своя годишен списък с препоръки.

Тази година списъкът с най-доброто от пътуванията на изданието включва 10 града, 10 региона и 10 държави, които трябва да бъдат в полезрението ви. Някои от тях са вече популярни дестинации, които предлагат нещо различно, докато други са напълно извън мрежата.

Тулуза

Снимка: iStock by Getty Images

Начело на списъка с градове е Тулуза, четвъртият по големина град във Франция. Според Lonely Planet градът в регион Окситания често е определян като миниатюрен Париж, с красиви гледки към реката, умело променени индустриални пространства и, разбира се, художествени галерии. 

А най-добрата страна за посещение през следващата година според Lonely Planet? Това е Камерун, който през 2025 г. отпразнува 65-ата годишнина от независимостта си. И страната отдавна трябваше да попадне в светлината на туристическите прожектори - помислете за девствени плажове, изпълнени с танци градове и невероятна дива природа.

И накрая, Лоу Кънтри в Южна Каролина и Джорджия оглавява списъка с региони на Lonely Planet. Той се разпростира от хълмовете на Пиемонт до солените блата и пясъчните дюни по атлантическото крайбрежие, но очевидно може да се похвали и с една от най-примамливите кулинарни сцени в САЩ, особено в градове като Чарлстън и Савана.

10-те най-добри града за 2025 г.

Тулуза, Франция

Пондичери, Индия

Банско, България

Чианг Май, Тайланд

Генуа, Италия

Питсбърг, САЩ

Осака, Япония

Куритиба, Бразилия

Палма де Майорка, Испания

Едмънтън, Канада

Камерун заслужава новата си слава

Снимка: iStock by Getty Images

10-те най-добри държави за 2025 г.

Камерун

Литва

Фиджи

Лаос

Казахстан

Парагвай

Тринидад и Тобаго

Вануату

Словакия

Армения

10-те най-добри региона за 2025 г.

Лоу Кънтри, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Лоу Кънтри, Южна Каролина и крайбрежната част на Джорджия, САЩ

Терай, Непал

Чирики, Панама

Лаунсестън и долината Тамар, Австралия

Вале, Швейцария

Гиресун и Орду, Турция

Бавария, Германия

Източна Англия, Англия

Пътека Йордания

Планината Худ и районът на дефилето на река Колумбия, Орегон, САЩ