Fortune Business Insights публикува доклад, в който се посочва, че пазарът на луксозни хотели в света е на стойност 128,54 милиарда долара през 2022 г. и се очаква да нарасне до 293,61 милиарда долара до 2030 г., като годишният темп на растеж през прогнозирания период ще бъде 11,1%.

Глобалната туристическа индустрия действа като катализатор за хотелиерската индустрия. Луксозните престои на семейства и бизнесмени по време на ваканции и бизнес пътувания подкрепят индустрията на луксозното хотелиерство. Туристическата индустрия продължава да се разширява след пандемията от Covid-19. Fortune Business Insights цитира доклад на Световната организация по туризъм (UNWTO) от 2022 г., който подчертава, че над 900 милиона туристи са пътували по целия свят през 2022 г., два пъти повече от броя през 2021 г.

Секторът на хотелиерството беше сред най-силно засегнатите отрасли по време на пандемията. Блокирането и затварянето на хотели се отрази негативно на луксозните хотели по света. Средната годишна заетост на хотелите в САЩ се е сринала с 44% през 2020 г., се посочва в доклада.

Въпреки това индустрията на хотелиерството даде тласък на икономиката на САЩ след пандемията, последвано от увеличаване на пътуванията и туризма. През 2022 г. размерът на пазара на луксозни хотели в Северна Америка е достигнал 47,09 милиарда долара.