С популация от близо 53 хиляди души, позициониран малко над Арктическия кръг, град Будьо (норвежците го наричат "Буда") е официалната Европейска столица на културата за 2024 г. Лятото изненадва туристите, защото от началото на юни до средата на юли, слънцето просто не залязва.

До 12 вечерта може да се радвате на светлина. Будьо не е позициониран на картата като мегаполис и преди 10 години може да се похвали единствено с военновъздушна база. Жителите го наричат "Скучният Будьо". Ситуацията се променя с най-различни иновации и много от местните се опитват да се върнат през последните години.

Градът привлича международни гости, а с тях идват и някои нови културни движения. 39-годишната история на Будьо започва да се променя и днес културната програма включва хиляди събития. 

Повече от 20 хиляди души празнуват спечелването на наградата "Европейска столица на Културата". През март известният норвежки джаз изпълнител Хакон Ерландсен прави концерт в Плураготта - място, където почитателите на екстремното ходят да се гмуркат. Плураготта се намира на 240 километра южно от Будьо, но това не пречи на местни и гости на града да присъстват на събитието.

Снимка: iStock by GettyImages

Градският музей отваря врати през 1904 г. и също се реставрира, за да запознае гостите с  изкуството и културата на коренното население - скандинавските саами. Някои от тях продължават да живеят около града и до днес. На 22 юни близо 4500 души присъстват на градския плаж, за да гледат фолклорния фестивал и да се запознаят с традиционните саамски игри. Плажът лумва в пламъци, а местните жители се обличат в традиционни дрехи, предимно с кафяви и червени шарки. Гледката е фантастична за туристите, тъй като тази традиция е уникална за региона и не може да се види другаде. 

Как този малък и скучен град влиза в класацията на световноизвестни градове като Париж, Истанбул и Прага? Будьо е столица на региона Нордланд - и може да се похвали като най-слабо населеното пространство в цяла Европа. Тук живеят близо 240 хиляди души и на всеки седем човека се пада по един квадратен километър. Нордланд разполага с красиви и издълбани фиорди, девет национални парка и предлага най-дългото пътуване с влак в Норвегия - "Експресът на Арктическия кръг".

Будьо може да се похвали като перфектното място за опознаването на Арктика. Това е и мисията на кмета на града - Од Емил Ингебритгсен се опитва да накара хората да бъдат малко по-активни и социално ангажирани. Наградата трябва да донесе и малко повече гордост и внимание от страна на Европа.

Статистиките на Innovation Norway и Statics Norway посочва скок в посещенията на Будьо. Посетителите са нараснали с 25% спрямо миналата година, местните ресторанти също отбелязват ръст на резервациите и това е само част от добрите новини. Присъствието на туристи се отразява положително на всички - от собственици на хотели до шофьори на таксита.

Снимка: iStock by GettyImages

Ингебритгсен започва целия процес през 2019 г. със стъпването на поста. Той е един от местните жители, които се опитват да събудят заспалия град и да го превърнат в туристическа дестинация, предишните кметове също се борят за внимание и оставят добро наследство на Ингебритгсен. Възходът започва след затварянето на базата през 2012 г. Повече от 1000 души губят работните си места, но кметът е положителен - добрата криза не трябва да се пропуска.

Местната кухня се връща обратно на картата и от предлагани бургери и пици, норвежките ресторанти променят менюто и сервират предимно традиционни ястия от пресни морски дарове, уловени директно от морето. Първите стъпки към културно развитие се забелязват още през 2014 г. Градът строи концертната зала Stormen с 900 места, архитектите се стремят към създаването на зала със съвършена акустика и класическата музика звучи чисто и съвършено. След тях идват градската библиотека и културният център. Културният център е с прозорци от пода до тавана, ориентирани към морето. Панорамата е впечатляваща и точно тя носи награда за дизайн.

Малко след това се ражда и Svømmehallen Scene - тук норвежката поп-група A-ha записва последният си албум. През 2019 г. Будьо отваря и първия музей за рибарски лодки. Същата година е награден като музей на годината. Възходът продължава и до този момент, през 2029-2030 г. се очаква отварянето на стадион и летище. 

Благодарение на развиващия се IT сектор, Будьо започва да привлича софтуерни инженери, които могат да работят дистанционно и да се наслаждават на природата. Ясно е, че тези хора са водеща икономическа сила и носят свежи приходи, които се използват за развитието на града. Бягството сред природата позволява разходка до чисти езера, гори и планински масив. Само на девет километра от града се намира и най-големият водовъртеж в света.

Снимка: iStock by GettyImages

На всеки шест часа минават близо 110 милиарда галона вода през трикилометрова права. Националният парк Мойсален предлага разходка по фиорди и заснежени върхове, средната им височина е от 1200 метра. Туристите, които идват за тъмния сезон, често се насочват именно там, за да наблюдават Северното сияние над града.

След много години в работа, местната управа се надява, че ще свали скучното реноме и ще продължи да печели вниманието на туристи, търсещи прохлада от летните жеги. Самият процес е дълъг и труден, но арктическото градче има своя чар, както и богата програма от занимания. Местните не искат да бъдат Френската Ривиера, но предлагат най-различни туристически забавления, за да носят престижната европейска награда. По-важната им мисия е да запазят това реноме и през следващите години.