Световноизвестният символ на Брюксел - Манекен Пис облече кукерски костюм. Това е втората българска носия в гардероба му. Първата беше изработена през 2007 година, по случай присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Българският посланик в Белгия Пламен Бончев подари специално изработените дрехи на местната управа на официална церемония в сградата на кметството в белгийската столица. Сред присъстващите на събитието беше и авторът на костюма - Анелия Антова, която е завършила "Мода" в Националната художествена академия, съобщава БТА.

На 26 септември, под съпровода на фанфари, гости и представители на местната българска общност се придвижиха до статуята на Манекена Пис, за да го приветстват в новия кукерски костюм. Той бе избран чрез конкурс на Държавния културен институт към Министерство на външните работи на България. На церемонията бе изпята и песента "Замръкнала е хубава Яна" от Елена Георгиева, член на българската певческа група "Булгапея".

Над 1000 са костюмите в гардероба на Манекен Пис. Освен традиционни носии от целия свят, той притежава дрехи, свързани с популярни личности или знакови събития.