Десетки майстори от цялата страна изпълниха двора на Регионален етнографски музей - Пловдив, където от днес до трети юли се провежда ХІV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. Мотото на инициативата тази година е "Игра на цветовете".

Снимка: БТА

След двугодишно прекъсване поради пандемията, майсторите на старите занаяти се завърнаха в двора на музея, за да представят труда си, каза директорът на музея доц. Ангел Янков, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Плетене на кошници, тъкане, кожарство, дърводелство, грънчарство, изработка на бижута от различни материали, свещолеене и още много други традиционни занаяти ще бъдат демонстрирани пред стотиците гости и жители на Пловдив, заявили интерес към събитието.

В настоящото издание на майсторската седмица акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което организаторите ще илюстрират чрез три коренно различни занятия - плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца. Майсторите, представящи тези занаяти, ще си изберат чираци, които ще работят с тях всеки ден до края на седмицата, а накрая ще излъчат кой е най-достоен и може да продължи обучението си за калфа.

Снимка: БТА

Утре - Петровден, в музея ще има възстановка на Петровденски обичаи. След това демонстрации и обучение на занятието писане на яйца ще проведе Светла Ракшиева. На 30 юни майстор Иван Станев ще представи стъклодухането, а на първи юли майстор Спаска Георгакева ще обучава децата на занаята плъстене.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

През цялата седмица гостите ще имат възможност да наблюдават и да се включат в танците на ансамбъл "Иглика" с художествен ръководител Венцислава Еленска.

Снимка: БТА