Когато пием вода, пишем в тетрадка или обзавеждаме новия си дом, невинаги правим връзка как това е свързано с горите. Тези и много други аспекти на живота ни са свързани с горите по един или друг начин.

По данни на ООН 1,6 милиарда души са директно зависими от горите за подслон, храна, енергия, лекарства и приходи.

Горите осигуряват повечето от питейната вода за ⅓ от най-големите градове в света, сред които Ню Йорк и Мумбай. Много реки извират в горски местности, а дърветата действат като филтри за пречистване на водата.

Всяка година 10 милиона хектара гори изчезват от лицето на Земята - това е приблизително колкото територията на България.

Световният ден на горите, чиято тема през 2021 г. е "Възстановяване на горите" (засаждане на нови дръвчета), е създаден с цел да ни припомни какво дължим на дърветата.

Отпразнувайте го с разходка в най-близката гора или засадете дръвче.

Ето и три предложения за легендарни, вековни или интересни за България дървета, които да посетите:

Байкушевата мура

Байкушевата мура в Пирин

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Байкушевата мура е на повече от 1300 г. и се намира на пътя между хижите Бъндерица и Вихрен в Пирин. Обиколката на стъблото ѝ е над 8 метра. Смятана е за най-старото иглолистно дърво в България и е от вида черна мура.

Гората със секвои край село Богослов, Кюстендилско

Горичката със секвои край село Богослов. Вляво има кола, за да видите мащаба.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Макар и сравнително млада (най-старите три дървета са на около 120 години), тази горичка има потенциал да оцелее много години - секвоята не само е едно от най-големите дървета на планетата, но и е считана за едно от най-дълголетните. Единствената в България горичка от секвои се намира край кюстендилското село Богослов.

Старият бряст в Сливен

Старият бряст в Сливен беше едно от най-старите дървета в България, на възраст от над 1000 години, което наскоро изсъхна. Сега от него се издига само дънер с няколко по-дебели клона. В началото на март 2021 г. беше обявен конкурс за артистичен проект, който да увековечи ролята на бряста в градската история.