Международното летище на Дубай е наводнено. Редица полети са отменени, забавени или пренасочени заради проливните дъждове, които се изляха над столицата на емирството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Отменени са и два полета от и до България - от София до Дубай и от мегаполиса до нашата столица. Те трябваше да бъдат изпълнени днес от авиокомпанията "флайДубай" (flyDubai), се посочва на сайта на Летище София.

Новинарската агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) УАМ (WAM) определи дъждовете в Дубай като "историческо метеорологично явление, което надхвърля всичко документирано, откакто през 1949 година се събират подобни данни", посочва АП.

Заради проливните валежи бяха наводнени големи участъци от магистрали и по-ниско разположени улици в Дубай. Местните власти ограничиха движението на обществения транспорт, с нарушения работи и метрото.

Една от възможните причини за проливните дъждове в Дубай е прилагането от местните власти на метода "засяване на облаци". Целта е да бъдат предизвикани валежи по изкуствен път. При този метод самолети изстрелват в облаците ракети, чийто заряди представляват специални солни кристали. При изгарянето им сред облаците може да бъде стимулирано количеството на валежите, посочва АП.