Монголия в туристическата индустрия се нарича "Страната на вечно синьото небе и ярките впечатления".

Основният туристически сезон започва в края на май и продължава до септември. Около 250 местни частни агенции оперират в страната, като 80% от пазара на туристически услуги са на първите 10 от тях.
Те са обединени в MATA - монголската асоциация на туристическите агенции. Всички дейности на туристическите агенции се координират от Националния туристически център, създаден в рамките на Министерството на развитието на инфраструктурата.
Хотели в европейския смисъл се намират само в столицата и някои големи градове. Навън, единствената възможност за туристите е юртата.


Природният пейзаж е основната монголска забележителност. Има изобилие от разнообразни природни местообитания и ландшафти: степи, езера и реки в централната част на страната, тайга и планини - на север, хълмовете и гигантската пустинята Гоби с най-голямото гробище на останки от праисторически животни - на юг.
В Монголия има много редки растения и животни.

В страната има 22 национални парка, много от които имат добре развита туристическа инфраструктура: павирани пътища, удобен къмпинг, предлагат се екскурзии, има магазини за сувенири и кафенета.

Всеки от парковете предлага на посетителите наблюдение на дивите животни и птици, както и техните собствени уникални маршрути и програми.