Музеят на мозайките в Девня обявява Ден на отворените врати в събота, 15 юни, съобщиха от Общината.

На тази дата се навършват и 38 години от откриването на културния институт. Музеят е построен по проект на архитект Камен Горанов върху останките на голяма късноримска сграда с мозайки. В древността сградата е заемала площта на цял квартал. Около вътрешния двор, настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата и заобиколен от три страни с покрита галерия с варовикова колонада, са били разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1 402 квадратни метра.

Пет от тях са покрити с многоцветни подови мозайки - едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България. Три от мозайките са представени в музея на място в помещенията, където са открити, а останалите, след консервация и частична реставрация, са пренесени върху нова носеща основа. Най-впечатляващата, която е и емблема на музея, представя щита на богиня Атина Палада с отрязаната глава на Горгона Медуза.

В Деня на отворените врати, когато входът ще бъде свободен, за пръв път пред посетителите ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през миналата година - глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от Марцианопол.