Зашеметяващи пейзажи, прекрасни плажове и оживена местна култура са причината толкова много туристи да продължават да се стичат на индонезийския остров Бали. Популярен и сред сърфистите и любителите на приключения, той е една от любимите дестинации за почивка в света. Само през миналата година островът е посрещнал над 2 милиона туристи.

Тази популярност обаче има и своите недостатъци. През тази година властите забраниха на посетителите да наемат мотоциклети и предложиха забрана за планинско катерене (преди това две от най-добрите неща за правене в Бали), защото туристите са отишли твърде далеч.

Въпреки ограниченията обаче мнозина продължават да се държат арогантно и невъзпитано - и сега властите се борят с антисоциалното поведение с помощта на чисто нова работна група, която планира да провежда по 100 "контролни операции" на месец.

Съобщава се, че между януари и юни тази година 163 чужденци са били помолени да напуснат острова за различни нарушения. Сред тях са жена, позирала гола пред свещено дърво, и мъж, с непристойно поведение по време на церемония в хиндуистки храм.

Началникът на имиграционната служба на Индонезия Силми Карим се надява, че работната група ще доведе до значително намаляване на това неуважително поведение.

"Основният проблем по отношение на чужденците в Бали е големият брой туристи с ниски доходи, които често създават проблеми", казва той, според South China Morning Post.

От средата на 2024 г. посетителите, които влизат в Бали, ще трябва да плащат туристически данък в размер на 150 000 рупии ( 9,88 долара). Целта е да се насърчи по-устойчив туризъм и да се подпомогне местната икономика - в крайна сметка забраните на популярни туристически дейности са имали отрицателен ефект върху някои предприятия.  Властите се надяват, че това ще спомогне за превръщането на острова в дестинация от по-висок клас.

Но ако сте резервирали пътуване до Бали, не се притеснявайте. Тези контролни операции нямат за цел да попречат на ежедневните дейности, така че пътуването ви до Страната на боговете няма да бъде нарушено. Стига да проявявате уважение към местната култура.