Мнозина предричат, че светът и туризмът няма да са същите след края на пандемията, но дали е възможно туристите в Турция да се наложи да се разделят със системата all inclusive, която има дава неограничен достъп до храна и напитки през целия ден?

Според изявление на представител на Федерацията на турските хотелиери (TUROFED) пред ТАСС това няма да се случи. Дори след края на пандемията турските хотели няма да се откажат от системата all inclusive, но едва ли ще могат да предоставят на туристите свободата в избора на ястия, която съществуваше преди пандемията. 

Въведената по време на пандемията практика обслужващият персонал да подава някои от продуктите в ресторантите с шведска маса ще стане широкоразпространена след нея. Туристите вече няма да имат тази прекомерна свобода, която имаха преди пандемията. Това е свързано с факта, че разходите за продукти съществено нараснаха. Освен това трябва да се предприемат всички предпазни мерки от гледна точка на здравето на нашите гости, казва представителят на хотелиерите.

Той изразява мнение, че в турските хотели със система all inclusive може да станат по-разпространени ресторантите, които обслужват по меню.

В целия свят се забелязва тенденция към този тип хранене по икономически съображения, а също заради спазването на хигиенните стандарти и стремежа да се минимизират отпадъците.

Спекулациите на тема отмяната на all inclusive в турските хотели възникват почти всяка година, но тази информация всеки път не се потвърждава.

Така през май миналата година министърът на културата и туризма Нури Ерсой в интервю за ТАСС съобщи за невъзможността да бъде отменена системата all inclusive и шведската маса в страната. По думите на министъра клиентите на хотелите със система all inclusive няма да могат вече да взимат сами от масите ястия и напитки. Сега избраните от тях ястия ще им се подават от готвачи и сервитьори.