Откритата на Перперикон през това археологическо лято трикорабна базилика от пети век бе осветена в присъствието на археологическия екип и туристи.

Освещаването извърши отец Боян Саръев, а с ритуала бе белязан краят на разкопките за 2016 г.

Проф. Николай Овчаров определи храма като най-голямата антична църква откривана в Родопите до този момент. Тя е с 10 метра по-голяма от старата митрополия в Несебър и по-малка от "Св. София" в София.

По размери се нарежда сред най-големите базилики по българските земи от ранно християнския период, каза археологът. Дълга е 34 метра и широка 14 метра. Била е епископска катедрала, за което говорят синтрон /място за сядане на епископи/ и постамент на амвон, от където епископите са произнасяли своите проповеди, обясни професор Овчаров.

Откритите находки и техните мащаби навеждали археологическия екип към хипотеза, че скалният град в периода 5-7 век може да е бил епископския център на описаната в т.нар. Псевдо-Епифаниев списък епископия, обхващаща целите Родопи, допълни Николай Овчаров и подчерта, че това все още е хипотеза.

Археологът отчете, че през настоящото лято е приключила работата по Акропола. Той е напълно разкрит и от археологическа, и от туристическа гледна точка. Източната му част е експонирана в автентичния й вид и посетителите могат да се движат по улици от 5-6 век.

През 2017 г. предстои работа по входното пространство на Перперикон и района около църквата, каза още проф.Овчаров.