Летният туристически сезон като цяло се смята за много успешен по отношение на круизния туризъм и броя на пътниците на морския транспорт, като в страната е регистриран много висок брой на пристигащи гости, съобщи АТА специално за БТА.

Общо 158 828 чуждестранни гости и 439 яхти, круизни и ветроходни кораби са били обработени в пристанището Саранда в периода от януари до юли 2022 г., като южноалбанското пристанище отбелязва силен растеж на своя нововъзникващ круизен туризъм през тази година.

Южното пристанище регистрира също така значително увеличение в обработката на плавателни съдове, главно луксозни яхти, през този период.

Круизните кораби и яхтите са докарали общо 68 068 чуждестранни посетители до най-южния град на албанската Ривиера само през юни, което е ръст от 24 процента в сравнение със същия период на предишната година.

Археологическият парк Бутринт, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, изворът Синьото око, селището Метопотам и замъкът Гирокастър са основните забележителности за туристите, посещаващи Саранда.

Известен като перлата на албанската Ривиера, най-южният албански окръг Саранда е водеща дестинация в Албания през лятото, която предлага на туристите комбинация от скалисти и пясъчни плажове, както и забележителности на културното наследство като обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Бутринт и извора Синьото око.

Саранда, известен с красивите си чисти йонийски води, по-рано беше определен като една от най-евтините плажни дестинации в Европа.