Това сочат данните в първия годишен доклад за устойчивост на летище София, обхващащ периода от 1 януари до 31 декември 2022 г.

Броят на самолетните движения се е увеличил с повече от 30 %, докато полетите с търговско предназначение нарастват с почти 50 %, в сравнение с 2021 г. Общо 1458 служители са работили за летищего, повече от 80 % от които са обхванати от колективни трудови договори. Жените представляват 35% от общата работна сила и 27 % от служителите на ръководни длъжности. Общо 8500 часа са прекарани в обучение. Няма случаи на дискриминация, посочват още в отчета си от столичния аеропорт.

Докладът дава всеобхватна оценка на усилията и отговорността на компанията към обществото и околната среда. В него са представени стратегията на организацията за трансформация, както и целите, които си поставя в посока подобряването на пътническото преживяване, повишаването на ефективността, създаване на икономически и социален принос, както и осигуряването на екологична устойчивост.

"Докладът за устойчивост дава пълна представа какво е нашето разбиране за успех и трансформация на летище София. От самото начало си поставихме амбициозната цел да превърнем летището в петзвезден регионален хъб през следващите пет години. Това на практика означава отлично преживяване на пътника и включва всичко: ефективно пътуване до и от летището, модерни съоръжения, оптимизирани операции, любезен персонал и много други аспекти. Докладът подчертава нашата ангажираност към устойчивото развитие и стремежа ни към дългосрочен растеж", казва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София.

Столичното летище ще продължи да насърчава внедряването на иновации, дигитализация на процесите и добрите световни практики в авиацията, за да постигне по-зелено и по-устойчиво бъдеще, се казва още в доклада