Във фокуса на събитието ще бъдат княз Александър I, цар Фердинад I и цар Борис III, както тяхната роля в ключовите събития за Третата българска държава, съобщават организаторите.

Посетителите ще могат да разгледат отблизо кутията, в която е съхраняван адреса на Великото народно събрание по случай избора на Александър Батенберг за български княз, негов параден мундир, образци на първия български орден "За храброст". От екипа на музея ще разкажат кой е първият държавен глава в света, летял със самолет, защо цар Борис III е наричан "Обединител" и др.

В неделя, 30 юли, в музея ще се състои образователната игра "Мисия разузнавач". Участниците ще решават загадки, за да разберат кой е главнокомандващият в семейството и ще научат любопитни факти за българска войска. Най-бързите, които открият точните координати на една от впечатляващите бойни машини от външната експозиция, ще могат първи да влязат и да я разгледат отвътре, разказват от НВИМ.

Музеят стартира поредицата от семейни уикенди в началото на месец юли. В нея са включени още образователни програми като "Животните на фронта", "Васил Левски - вчера и днес", "Българското средновековие", "Създаване на българската държава" и тематичният музеен тур "Българските военачалници".