Най-дългата пещерна система в света току-що официално порасна, след като учени откриха нови 13 км тунели.

Така общата дължина на пещерата достига изумителните 680 км, което е почти два пъти повече от втората по дължина пещера - подводната Сак Актун в Мексико.

"Когато става въпрос за Мамутовата пещера, наистина не се вижда краят!", написаха по повод откритието от Национален парк Мамутова пещера в Туитър.

Мамутовата пещера е позната на хората от хиляди години. При проучвания в тунелите ѝ са открити човешки мумии и гравирани от човешка ръка гипсови парчета. Знае се, че индианците стигали доста навътре, като се придвижвали с факли.

Историята на пещерата през вековете е пълна с необикновени моменти.

В началото на 19-и век в нея работели роби миньори, а след като станала известна и в нея започнали да се стичат посетители от всички части на САЩ, робите били използвани за екскурзоводи.

По-късно пещерата функционира като болница, сцена за представления и място за сватби, докато през 1941 г. не е включена в национален парк, за да се запази.

Снимка: Wikipedia

Всяка година доброволци се впускат в издирване на нови тунели, картографиране и изследване на познатите вече части на Мамутовата пещера. Новооткритите части няма да бъдат достъпни за посетителите - туристите могат да разгледат определени зони от пещерата.

Мамутовата пещера е и част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 90 км от град Луисвил, щата Кентъки и е отворена целогодишно. Някои от най-популярните ѝ формирования са Голямото авеню, Замръзналата Ниагара и Тъгата на дебелака. Туровете, в които могат да се включат посетителите, са с дължина между един и шест часа.