Какво е флагмански превозвач? Въпреки че няма официална дефиниция на този термин, в авиацията флагманският превозвач обикновено е най-представителната авиокомпания в дадена страна, която изпълнява най-голям брой международни маршрути.

Повечето държави имат флагмански превозвач, а някои дори имат повече от един, като например Обединените арабски емирства, които се обслужват от Etihad и Emirates. Други държави изобщо нямат официален флагмански превозвач, като например Съединените щати - Pan Am беше последната американска авиокомпания, която мнозина смятаха за флагмански превозвач, докато не прекрати дейността си през 1991 г.

"Не съществува стандартен "тест", който да определя флагманския превозвач, но доста общи елементи включват настояща или историческа държавна собственост или правителствена подкрепа, споменаване на името на страната в брандинга на авиокомпанията и обикновено монопол или доминираща позиция на международните пазари на въздушни превози на тази страна", казва Гари Кричлоу, авиационен анализатор в консултантската фирма AviationValues.

"В много отношения най-големите и най-развитите авиокомпании замениха този термин, превръщайки се в глобални марки. Но в другия край на спектъра флагманските превозвачи все още са много характерни. Съставът на техния флот и фокусът върху международните маршрути обикновено отразяват комбинация от географското им положение, както и мястото, където културните и икономическите връзки са най-силни."

Снимка: iStock by Getty Images

Например, казва Кричлоу, международните операции на малки карибски превозвачи като Aruba Airlines, Cayman Airways, Bahamasair и Surinam Airways са почти изцяло насочени към обслужване на туристи и диаспора в САЩ, а относителната им близост означава, че те могат да обслужват тези маршрути със самолети, не по-големи от 737 или A320.

По същия начин, в Тихия океан, единственият 737 на Air Vanuatu и A320 на Solomon Airlines се фокусират върху полетите до Австралия.

Но по-малките нации, разбира се, имат по-малки флагмански компании, не всички оборудвани за маршрути на дълги разстояния. Вижте кои са най-малките авиокомпании в света, в селекция на CNN.

Air Albania (Албания)

Брой самолети: 3

Понастоящем обслужвайки пет дестинации от своя център в столицата на Албания, Тирана, Air Albania оперира изцяло с Airbus флот, състоящ се от един A319 и два A320, които преди са обслужвали с други авиокомпании и наближават 15 години експлоатация. Основана е през 2018 г., след период от няколко години, през които балканската страна нямаше национален превозвач. Турските авиолинии - основният превозвач на Турция - притежават 49% от компанията.

Air Burkina (Буркина Фасо)

Брой самолети: 3

Основана през 1967 г., Air Burkina оперира с флот от два E-195 и един E-175 — елегантни регионални самолети, произведени от бразилския производител Embraer, с четири места един до друг и превозващи само около стотина пътници. Носейки флага на Буркина Фасо, страна без излаз на море с около 20 милиона жители в Западна Африка, авиокомпанията предлага дестинации до близките столици като Ломе в Того, Дакар в Сенегал и Акра в Гана.

Air Marshall Islands (Маршалови острови)

Брой самолети: 3

Република Маршалови острови се намира приблизително по средата между Хавай и Австралия, в Тихия океан, и се състои от пет острова и 29 атола, най-известният от които - Бикини - е мястото на няколко ядрени опита на САЩ между 1946 и 1958 г. Авиокомпанията е основана през 1980 г., една година след обявяването на независимостта на страната, и оперира с един произведен в Канада Bombardier Dash-8 (34 пътници) и два германски Dornier 228 (по 18 пътници). Той предлага ежедневни услуги между Маджуро, столицата, и атолите на страната и външните острови.

Aruba Airlines (Аруба)

Брой самолети: 2

Аруба, малък тропически рай край бреговете на Венецуела, е самоуправляваща се част от Кралство Нидерландия. Обслужва се от една авиокомпания, която е и негов флагман превозвач, опериращ с един Airbus A320 и един A321. Основана през 2006 г., Aruba Airlines лети до няколко дестинации, включително Меделин в Колумбия, Джорджтаун в Гвиана и Маями във Флорида.

BermudAir (Бермудски острови)

Брой самолети: 2

Стартирала през 2023 г., BermudAir е първата по рода си местна авиокомпания на Бермудските острови, самоуправляваща се британска отвъдморска територия и архипелаг от повече от 170 острова и островчета в Северния Атлантически океан. Оперирайки два Embraer E-175, бивши с британския регионален превозвач Flybe, BermudAir предлага връзки до малък брой дестинации в САЩ, включително Бостън и Форт Лодърдейл.

Cabo Verde Airlines (Кабо Верде)

Брой самолети: 2

Може да управлява само два самолета - чисто нов Boeing 737 MAX 8 и малко по-стар 737-700 - но Cabo Verde Airlines съществува от 1958 г., когато се нарича TACV, за Transportes Aereos de Cabo Verde. Преименуван на Cabo Verde Airlines през 2018 г., той обслужва дестинации в Северна и Южна Америка, Европа и Африка за островната държава с население от едва 500 000 души, която се намира на 619 км от бреговете на Западна Африка.

Czech Airlines (Чешка република)

Брой самолети: 2

Сред най-старите авиокомпании в света, Czech Airlines е основана през 1923 г. и в момента оперира само с два самолета - Airbus A320s - след подаване на молба за банкрут през 2021 г. и известно тежко преструктуриране. В момента предлага само полети до Мадрид и Париж от Прага, но още няколко дестинации са налични чрез партньорски авиокомпании. Само четири други активни авиокомпании са по-стари от чешките: KLM, Avianca, Qantas и Aeroflot.

Fly Arna (Армения)

Брой самолети: 1

Въпреки че в момента не лети поради "оперативни ревизии", Fly Arna е национален превозвач на Република Армения от 2021 година, държава без излаз на море с 3 милиона жители, граничеща с Турция, Грузия, Азербайджан и Иран. Неговият флот разполага с единствен Airbus A320-214, който преди това е бил в експлоатация повече от десетилетие с Air Arabia, авиокомпания от Емирствата, която притежава голям дял във Fly Arna. Дестинациите му включват Багдад, Техеран и Москва.

Sudan Airways (Судан)

Брой самолети: 2

Националният превозвач на североизточноафриканската държава Судан е друг с дълга история, тъй като е основан през 1946 г. След две катастрофи — една през 2003 г., причиняваща 116 смъртни случая и една през 2008 г., причиняваща 30 — авиокомпанията е заземена от собственото си правителство и след това е забранено да лети в Европейския съюз през 2010 г. В момента флотът му се състои от един Boeing 737 и един Airbus A320.

Surinam Airways (Суринам)

Брой самолети: 3

Основана през 1953 г., Surinam Airways обслужва Суринам, страна с население от 630 000 души в Северна Южна Америка. Авиокомпанията управлява два Boeing 737-800 и един A340, свързващи столицата на страната, Парамарибо, с Амстердам, Маями и Аруба. Преди пандемията също оперираше 777, на лизинг от Boeing, но беше върнат през 2021 г. и оттогава се превърна в ecoDemonstrator на Boeing, самолет, демонстриращ нови устойчиви авиационни технологии.