Първата българска високопланинска хижа празнува рожден ден тази седмица. Хижа "Скакавица" вдига веселба в събота, 6 август.

На 2 август се навършиха 100 години от откриването на основоположника в българското туристическо хижарство - "Скакавица" (1876 м надморска височина). На 10 юли 1921 г. е поставен първият камък по доброволческа инициатива и благодарение на труда на членовете на туристическото дружество в град Дупница. Историята гласи, че местните работили неуморно на три смени за построяването ѝ с бригада над 100 души. Така година по-късно на 2 август 1922 г. "Скакавица" е вече в експлоатация и започва да приютява посетители след тържествено откриване.

Снимка: Мария Станчева

Снимка: Мария Станчева

Построена от даренията и доброволческия труд на планинарите от региона, "Скакавица" е еманация на колективния човешки дух и доброто му дело. Освен дупнишките дейци в каузата по строежа се включват 11 войници, 6 конски каруци и 8 мулета. Изграждането на хижата струвало около 230 000 лв., повече от половината от които били събрани чрез благотворителни театрални и музикални представления и предметна лотария.

Снимка: Мария Станчева

Снимка: Мария Станчева

За нещастие през 1951 г. дървената постройка е унищожена от стихиен пожар, за да бъде възстановена между 1958-1960 г. с помощта на БТС - София в познатия си днес масивен вид. "Скакавица" е достъпна само пешеходно, което я предпазва от тълпите.

Снимка: Владислав Славов

Снимка: Владислав Славов

Хижата е предпочитана от любителите на високи и пълноводни водопади. Действително в България това е хижата с най-много водопади в непосредствена близост. По пътя към вековника ще откриете множество възхитителни малки водопади край реката, а недалеч се намират и внушителните Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица.

Хижа Скакавица се намира в Северозападна Рила в Скакавишката долина в подножието на източния склон на връх Кабул. Най-лесният и бърз начин да стигнете е през местността "Зелени преслап". Около километър преди лифта за Рилските езера трябва да се отклоните в дясно и след още километър по асфалтовия път, ще се озовете до паркинга на местността. От там започва и сравнително стръмното изкачване по черния път през гората. Разходката от "Зелени преслап" до хижата отнема около час.

Снимка: Мария Станчева

Снимка: Мария Станчева

Какво да очакваме по случай юбилея на "Скакавица"?

Програмата по честването на празника ще започне по най-уместния начин - с преход. Организирано е тръгване с лични автомобили от Спортната зала в Дупница за 8 сутринта на 6 август. Можете да се присъедините в изкачването до хижата също от местност "Зелени преслап" в 9 часа.

За планинарите има предвидено и изкачване на връх Кабул, което започва в 12 часа с начална точка хижата. Общото времетраене на прехода е от 6 часа с денивелация от 800 метра.

Снимка: iStock by Getty Images

На вечерната забава ще гостуват комикът Димитър Туджаров - Шкумбата, хорът "Планинарска песен" и рок банди. Обърнете внимание, че от ТД "Рилски езера" предупреждават, че местата за спане в хижата са отдавна изчерпани.

Снимка: iStock by Getty Images