Управителите на живописен парк в китайската провинция Хънан признаха, че тръба е "ударила едно рамо" на най-високия водопад в страната, поради липса на валежи.

Разкритието обаче е направено от турист, който публикува клип в социалните медии, който показва голяма тръба, подаваща се в най-горната част на водопада Юнтай - най-стръмният в страната и популярна атракция в живописната зона на планината Юнтай.

Видеото бе споделено 48 000 пъти и отприщи вълна от коментари, принуждавайки служителите на парка да излязат с позиция по темата. Те публикуваха писмо, в което обвиниха сезонните фактори за тяхното действие, което служи за "малко подобрение през сухия сезон".

Те са вкопали тръба, от която да тече допълнителна вода, за да не разочарова туристите, които са пътували дълго време, за да стигнат до там. По думите им, тяхната единствена цел е посетителите да са удовлетворени и идването им да не е напразно, пише "Ройтерс".

Коментарите под видеото гласяха: "Водопроводната тръба е толкова грубо монтирана, други поне я прикриват по добър начин"; "Това действие не зачита законите на природата, не зачита и посетителите".

Други смятат, че е по-добре да има тръба, отколкото изобщо да няма вода и че това е добросъвестно усилие живописната зона да поддържа пейзажа по време на сухи периоди.

Водопадът е най-високият в Азия с 314-метрова височина. През 2023 г. живописният район на планината Юнтай е привлякъл над седем милиона посетители, според местните туристически власти.