С началото на сезона за алпинизъм в Хималаите започва кампания за масово премахване на боклук от Еверест.

По данни на непалската армия високопланинският проект е събрал около 100 тона отпадъци между 2019 г. и 2023 г., съобщава CNN.

Очаква се военни, подпомагани от помощници да пристигнат в базовия лагер на Еверест на 14 април, за да започнат работа. В допълнение към почистването, армията заяви, че планира и да свали от планината пет мъртви тела. Те са на алпинисти, загинали при опит за изкачване на най-високия връх, посочва медията.

CNN допълва още, че през 2023 г. е била потвърдена смъртта на 12 алпинисти, а петима други все още са в неизвестност. Понастоящем повечето от тези, които се опитват да изкачат планината, го правят през Непал.

Правителството там миналата година раздаде над 400 разрешителни за изкачване на Еверест. В резултат на това, струпването на хора и боклукът са два от най-големите проблеми, които "тормозят" мястото през последните години и замърсяването е неизбежно. Поради тази причина с настъпването на новия сезон за изкачване, ще се изисква от алпинистите да са оборудвани с торбички, както и да носят отпадъците си обратно надолу от по-високите планински лагери.