"Невидима София" е заглавието на изложбата, която ще бъде представена в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов", организирана от медията за култура и изкуство "Програмата". Експозицията ще бъде изложена от 28 ноември до 8 декември, съобщават от Столична община.

Снимка: Столична община

Със свои творби в събитието се включват фотографите Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов. "Изложбата "Невидима София" връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си. Майсторството на всички родни и чуждестранни архитекти, изменили лицето на града между Освобождението и Втората световна война, все още цъфти по фасадите с онези изящни детайли, които превръщат сградите в произведения на изкуството", разказват организаторите.

Днес много от тези еталони на естетика и култура тънат в забвение, невидими за погледа на забързания в делника жител на града, допълват те. "Макар и скрити в сянка, тези сгради отварят портал към отминали епохи и между бръчките на пукнатините в мазилката си ни припомнят стойността на културната памет и слоевете история, които се крият под повърхността", казват още от екипа на изложбата.

Снимка: Столична община