Нидерландските власти разшириха в още осем нови града експериментите, позволяващи на потребителите да пушат законно канабис, най-вече за намаляване на престъпността, предават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Противно на общоприето схващане продажбата и потреблението на хашиш и трева не са законни в Нидерландия, но са толерирани и регулирани, особено чрез така наречените кофишопове - лицензирани магазини, в които продажбата на марихуана за лична употреба се толерира от местните власти.

Един експеримент, насочен към премахване на тази юридическа "сива зона", започна през 2023 година в два нидерландски града - Бреда и Тилбург, за да се наложи законна верига за отглеждане и доставка на канабис за кофишоповете, които до този момент са били снабдявани незаконно. Производителите са избрани от властите, а канабисът, доставян на кофишоповете, се следи отблизо.

Експериментите за декриминализиране на производството и доставките на трева в кофишоповете вече са нараснали в градове като Маастрихт и Грьонинген, давайки възможност на потребителите и продавачите да са сигурни в качеството и произхода им.

Инициативата в Нидерландия се вписва в една по-обща тенденция към декриминализация на потреблението на канабис в света, както показват неотдавнашните мерки в Германия, Швейцария и САЩ.

В Нидерландия витае несигурност около политиката за канабиса. Крайната десница на Герт Вилдерс, големият победител на изборите през ноември, иска окончателно да изостави политиката си на толерантност по отношение на канабиса, да затвори кофишоповете и да окаже натиск за "Нидерландия без дрога".