Приготвянето на багаж е придружено с документи и билети. Ритуалът по стартирането на лятната почивка е специфичен и често може да се провали при липсата на нужните документи. Забравянето на паспорт или билет, са някои от най-често срещаните проблеми, а губенето им е още по-жестоко. Правилата на пътуването се променят все по-често, следователно можем да стигнем и до времето, в което няма да трябва да показваме точно тези документи при всяко пътуване. Две летища в Италия въвеждат нова система, която няма да изисква повече документи на пасажерите, за да се премине през охраната.

FaceBoarding технологията може да остави бюрокрацията в миналото, след като френската компания Thales е решила да използва специален софтуер за лицево разпознаване, с който да се елиминира човешкия фактор. Достатъчно е да покажете лицето си и след това да се качите на самолета. Новата технология е семпла, безопасна и достатъчно бърза, за да спре опашките на летището и да позволи на повече хора да се насладят на пътуването. Летището на Милано - Линате и летище Катания в Сицилия, смятат да заложат на тази технология. Пасажерите на ITA Airways и Scandinavian Airlines вече имат опит с този метод за чекиране и качване в самолета.

Процесът е изключително лесен и не се изисква някакво по-особено компютърно познание. След чекиране на летището или онлайн, пасажерът трябва да отиде до посоченото място и да се регистрира с въпросната програма. Френската компания е готова да пусне и мобилно приложение през юни, с което няма да се налага използването и на системите на даденото летище.

FaceBoarding е все още в тестова фаза, която ще продължи до декември, 2025 г.

Преди безпроблемното пътуване, пасажерите все пак трябва да сканират поне веднъж своя паспорт и бордна карта, като процедурата може да се направи за еднократно пътуване или за няколко, като през следващите няма да има нужда от използването им. След пристигане на летището, пътникът трябва да се насочи към линията за FaceBoarding и с това да завърши всички необходими точки. Изискването за използване на системата е, че пътникът трябва да е пълнолетен и да разполага с паспорт с биометрични данни.

Трябва да напомним, че макар и да не се налага да показвате паспорта си, все пак е препоръчително да го носите, както и бордната карта. Това са документи, които може и да не потрябват, но е препоръчително да бъдат във вас, особено след като не всяко летище използва въпросния софтуер.

Друга мярка за улесняване на пътниците е възможността да запазят час за чекиране онлайн. Това е опция, която може да се използва на Хийтроу. По този начин не се налага да бъдете на летището няколко часа по-рано. Разрешава се на пасажерите да се появят на летището не по-късно от час и не по-рано от час и половина. Ако един полет е в 10 часа, пътникът спокойно може да заяви, че в 9 часа ще бъде на летището и ще е готов за проверка. Все пак трябва да напомним, че това са ограничени опции за дадено летище. Властите и самолетните компании се опитват да улеснят още повече процеса. Успешните стъпки ще бъдат интегрирани и в други летища.