С нов тип осветление ще бъде оборудвана Ягодинската пещера по българо-гръцки проект, в който водещата страна е Гърция. Това съобщи Сергей Генчев – уредник на туристическия обект, цитиран от "Фокус". Той обясни, че ще се подобрява туристическият маршрут на пътеката, ще се подменя сегашният парапет с неръждаем.

Ще има също и видеонаблюдение на цялата пещера с нов вид видеокамери с вътрешни автоматични централи за връзка между служителите, като ще има и микрофони с високоговорители за озвучаване на по-голямо пространство в пещерата, за по-големи групи.

"Предвижда се също и аварийно осветление, което и сега го има, но ще бъде осветено допълнително с още един агрегат, който автоматично ще включва директно основното сегашно осветление, отделно - аварийното. Агрегатът да поддържа цялостното осветление на пещерата и да не сме зависими от енергоснабдяването”, обясни Генчев.

Уредникът каза още, че ще се подобрява и външният интериор около пещерата, който ще включва информационни табла с две видеостени. „Едната сме предвидили за трасгранична информация, която ще получаваме от камера от Гърция, която е пред пещера Алистрати, за да снимат техните посетители в пещерата, а те пък от наша камера ще гледат на тяхна видеостена как се приемат при нас и въвеждат в пещерата, ще се излъчват и други информации”, обясни Генчев.

Проектът е минал на първи транш и ако бъде утвърден и се отпуснат финансови средства, Ягодинската пещера ще стане европейски тип туристически обект.