Над 3 милиона евро ще бъдат вложени в развитието на зона за отдих край северозападния румънски град Арад, като средствата ще бъдат осигурени по линия на Регионална оперативна програма, съобщава Аджерпрес.

Зоната за отдих "Касоая" се намира в хълмист район на 50 км от Арад. Тя ще бъде превърната в туристическа атракция чрез изграждането на 33-метрова панорамна кула, енергийно ефективни бунгала за туристите и обиколка с влакче за посещение на над 70-те произведения на изкуството в скулптурния парк "Монумент".

Снимка: БТА

В "Касоая" има училищен лагер от комунистическата епоха, който през последните години бе модернизиран от Окръжния съвет на Арад. Има също частен къмпинг и вили, но възможностите за отдих и настаняване са ограничени, отбелязва Аджерпрес.

На хълм до къмпинга и лагера се намира най-важната забележителност в района - скулптурният парк "Монумент", който се простира на 45 хектара в гората и стана достъпен за туристи през лятото на 2019 г., след като бе почистен от буйната растителност след десетилетия на лоша поддръжка.

Паркът е създаден през 1971 г., когато е организиран лагер за млади скулптори. До 1985 г. в него са създадени 72 творби на 56 творци от Румъния и един от Унгария. В парка се намират няколко творби на румънския скулптор Джордже Апосту, което го нарежда на второ място по национална значимост след този в Търгу-Жиу, където се пазят работи на най-известния румънски скулптор Константин Брънкуш.

Местните власти се надяват, че строителните работи ще започнат през 2024 г., допълва БТА.