Нови "съкровища и тайни" бяха разкрити на мястото на потънал храм край средиземноморското крайбрежие на Египет, съобщава Европейският институт за подводна археология (IEASM).

Екип от подводни археолози, ръководен от френския морски археолог Франк Годио, е направил нови открития на мястото на храм на бог Амон в древния пристанищен град Тонис-Хераклион в залива Абукир, пише CNN.

Учените изследват южния канал на града, където огромни каменни блокове от древен храм са се срутили "по време на катаклизъм, датиран от средата на II в. пр.н.е.", съобщават от института.

Храмът на бог Амон е бил мястото, където фараоните са идвали, "за да получат титлите на властта си от върховния бог на древноегипетския пантеон", се казва в доклада.

"Открити са скъпоценни предмети, принадлежащи към съкровищницата на храма, като сребърни ритуални инструменти, златни бижута и крехки алабастрови съдове за парфюми или различни масла", заяви IEASM. "Те свидетелстват за богатството на това светилище и за благочестието на някогашните жители на пристанищния град."

Снмика: Christoph Gerigk ©Franck Goddio/Hilti Foundation

Археологическите разкопки, проведени съвместно от екипа на Goddio и отдела за подводна археология на Министерството на туризма и антиките на Египет, разкриха подземни структури, "поддържани от много добре запазени дървени стълбове и греди, датиращи от V в. пр.н.е.", съобщиха от института.

 "Изключително вълнуващо е да открием такива деликатни предмети, които са оцелели непокътнати въпреки мащабите на катаклизма", казва Годдио, който е президент на IEASM и ръководител на разкопките.

Откритията станаха възможни благодарение на разработването и използването на нови технологии за геофизично проучване, които могат да откриват кухини и предмети, "погребани под пластове глина с дебелина няколко метра", заявиха от института.

Реликвите са и от гръцкото присъствие

Източно от храма на Амон е открито гръцко светилище, посветено на Афродита, което съдържа бронзови и керамични предмети.

"Това илюстрира, че гърците, на които е било позволено да търгуват и да се заселят в града по времето на фараоните от династията на Саитите (664 - 525 г. пр. Хр.), са имали свои светилища на собствените си богове", казват от института.

Откритите оръжия разкриват и присъствието на гръцки наемници в района, заявиха от IEASM. "Те са защитавали достъпа до царството при устието на Канопическия клон на Нил. Този клон е бил най-големият и най-добре плавателният в древността".

Останките на Тонис-Хераклион се намират под водата на 7 километра от сегашния бряг на Египет. В продължение на векове градът е бил най-голямото египетско пристанище в Средиземно море преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 г. пр.н. е.