От 19 декември при пътуване до Гърция са в сила нови правила. Ето какво трябва да знаете, ако ви предстои да преминете гръцката граница.

Отрицателен PCR или бърз тест за всички

Всички лица на възраст над 12 години са длъжни да представят отрицателен PCR тест на границата, дори и тези, които са ваксинирани или преболедували. PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди пътуването. В сряда властите обявиха, че тестът трябва да е с давност 48 часа, но ден по-късно уточниха, че срокът остава 72 часа.

Вместо PCR тест може да се представи и бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди пристигане на границата.

Тест се изисква за всички, пристигащи както по въздух, така и през сухопътните граници.

Гръцките власти обявиха, че новите правила ще важат поне до края на празниците. Все още не са обявени правила за пътуване на децата.

Сертификат за ваксинация

Сертификатът за ваксинация се счита за валиден в Гърция минимум 14 дни след поставянето на последната доза от ваксината.

Валидност на сертификат за преболедуване

Сертификатите на преболедувалите лица в страната вече важат за 90 дни, а не за 180 дни, както беше до 15 декември. Новото правило не важи за преболедувалите, получили документ в периода 15 юли - 30 ноември. Единствено при тях документът ще важи за 180 дни.

Сертификатът за преболедуване може да се ползва в Гърция 30 дни след положителния тест за COVID-19.

Формуляр за локализиране на пътници

Остава в сила изискването всички пътници да попълнят формуляр за локализиране на пътници, преди заминаването си.

Ситуация с COVID-19

В Гърция вече бяха потвърдени десет случая на заразени с Омикрон, съобщава електронното издание на в. "Елефтерос типос". След като случаи бяха засечени на остров Крит и в област Атика, сега бяха регистрирани и три случая на полуостров Пелопонес. През първите две седмици на декември починалите от КОВИД-19 хора в Гърция са били 1346. Броят на настанените в болница пациенти е почти 4300, а 616 са в интензивни отделения. Половината от всички смъртни случаи от началото на пандемията са регистрирани в Северна Гърция.