След многобройни отлагания, проблеми и повече от 8 години забавяне, Берлин най-накрая има ново летище - Берлин Бранденбург Вили Бранд, или накратко само Берлин Бранденбург. Летището официално посрещна първите си пътници на 31 октомври 2020 г.

Забавянето в строителството на летището се превърна в пословичен анти-пример за германската точност и през последните години въпросът, който витаеше в германското общество, беше не "Кога ще отворят новото летище?", а "Дали изобщо ще отворят новото летище?". 

Най-важното, което трябва да знаете:

След като новото летище на германската столица - Берлин Бранденбург (летищен код BER), официално започна да работи, досегашното летище Шьонефелд се превърна в Терминал 5 на летище Берлин Бранденбург, а летище Берлин Тегел спира да функционира на 7 ноември 2020 г. Така всички полети до столицата на Германия ще бъдат концентрирани на едно място.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новото летище

Най-мащабен и с най-голям капацитет е Терминал 1, който може да обслужва до 25 милиона пътници годишно (от общо 40 милиона пътници годишно капацитет на цялото летище). Терминал 1 е на няколко нива с обичайните магазини и заведения, като на последното, четвърто ниво, има тераса с наблюдателна площадка, където можете да си изпиете кафето с гледка към пистите.

Терминал 2 ще бъде пуснат в действие след увеличаването на броя на пътниците, който през 2020 г. е силно намалял заради пандемията от коронавирус.

Как да стигнете до летище Берлин Бранденбург:

Берлин Бранденбург се намира южно от Берлин е добре свързано с другите части на града. От гарата в приземното ниво на Терминал 1 четири пъти на час тръгват регионални влакове и специалния Летищен експрес (Airport Express). А влаковете S-9 и S-45 се движат между центъра на Берлин и терминали 1, 2 и 5.

Къде може да се забавите:

Предвидете си достатъчно време за придвижване между терминалите. Терминали 1 и 2 са един до друг. Те са централно разположени от двете страни на двете паралелни писти, а Терминал 5 е встрани, в северния край на летището. За придвижване между терминалите използвайте S-bahn влаковете (S-9 и S-45) или такси (ако бързате). Гарата на Терминал 5 се намира на 10 минути пеша от самото летище, така че там предвидете допълнително време за придвижване.